Translate

понеделник, 26 януари 2015 г.

Надзорният съвет на НЗОК разблокира 190 млн. лв. от оперативния резерв



Болничните лечебни заведения ще получават по 90% от това, което са изразходвали през съответния месец от м. г., след месец март до края на годината. Никакви средства, изхарчени в
повече от планираното или т.нар. над лимитна дейност, няма да им се възстановяват. Това е заложено в новите методики за финансиране на лечебните заведения, които трябва да влязат в сила до края на февруари, съобщи д-р Румяна Тодорова, директорът на НЗОК, след първото заседание на Надзорния съвет на институцията за годината. Очаква се да бъдат намалени и цените на някои клинични пътеки.
Цените на медицинските дейности ще бъдат намалявани от здравната каса и лекарския съюз, без да се орязват услугите за болните, ако е налице преразход в бюджета. Новата мярка ще се прилага, когато се стига до преразход на общия бюджет за тримесечието. Тя важи, както за клиничните пътеки, така и за прегледите и изследванията в извънболничната помощ. Парите на болниците по клинични пътеки ще бъдат орязвани и, ако се установи, че те са надписвали лечение на пациенти, не са изпълнили всички необходими стъпки за терапията, която предвижда стандартът за добра медицинска практика по съответната специалност, или се окаже, че на болния е назначено неадекватно лечение.
Това, че болниците ще получат по-малко, не е основният проблем, коментира д-р Тодорова. Проблемът е в това, че в новия бюджет за здраве средствата за лекарствата в аптеки, или лекарствата за онкоболни, които са към болнична помощ, са заложени с дефицит и няма да стигнат. „И тук наистина разчитаме на всички нормативни промени, които ще настъпят, договарянето на отстъпки с фармацевтични компании, така че да може този дефицит да се свие максимално“, коментира тя.
Стана ясно, че Надзорният съвет на НЗОК е разблокирал 190 млн. лв. от оперативния резерв на касата, като 170 от тях са предназначени за болниците, а 20 млн. лв. за плащания в извънболничната помощ, докато новите методики за финансиране на лечебните заведения влезнат в сила.
Директорът на НЗОК посочи, че заради повечето средства миналата година болниците са отчитали свръх хоспитализации.
„Не може от 137 млн. лева в първите 3-4 месеца изведнъж октомври месец да се стигне до 168 млн. лева“, посочи д-р Тодорова и допълни: „Не са виновни болниците. Виновни са правилата на играта. След като правилата допускат такива хоспитализации, значи на друго ниво не е свършена работата. Т.е трябва да се преразгледат пакетите и алгоритмите на клиничните пътеки. Страшно много неща могат да излязат в извънболничната помощ и да струват други пари“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар