Translate

сряда, 14 януари 2015 г.

Здравните права ще се възстановяват срещу 2 000 лева от април 2015 г.



Около тази мярка за борба с неосигурените се е обединил Висшият медицински съвет (ВМС) към МЗ . В момента всеки, който не се е осигурявал, в продължение на три или повече години, трябва да заплати здравните си осигуровки за последните 36 месеца (около 700 лв.), за да получи достъп до здравната система.
"Предложението, което ще залегне в законодателни изменения, е свързано с формиране на базов пакет на НЗОК, който обхваща всички тези заболявания, които оформят 90% от причините да сме болни и да умираме по-рано, отколкото хората в ЕС. Останалото количество заболявания оформят допълнителен пакет", обясни здравният министър д-р Петър Москов . Така всички здравноосигурени лица ще имат достъп и до спешния, и до базовия, и до допълнителния пакет медицински услуги.
Спешният се отнася до оказването на спешна медицинска помощ и от него ще могат да се възползват и неосигурените.
За хората, които са социално слаби и не могат да платят сумата, за да възстановят здравните си права, има два варианта, обясни ген. Стоян Тонев, председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание : Единият е държавата да поеме техните осигуровки, както направиха в САЩ, а вторият - създаването на фонд за неосигурени с ниски доходи в размер на 15 милиона лева към МЗ.
Според него е възможно бедните, които са загубили здравноосигурителните си права през последната година просто да получат амнистия за възстановяването им.
„В първото тримесечие ние няма да увеличаваме тази сума, т.е. ще изчакаме тези, които имат съвест, да си възстановят върху тази сума. След тази дата обаче ще увеличим реалната сума за възстановяване на здравни осигуровки на 2000 лева. Изчислено е, че сумата, която обикновено се заплаща в Европа, имам предвид тези страни, които са по-близки по манталитет, като Гърция, Италия, Испания и Португалия, е 1000 евро", посочи проф. Тонев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар