Translate

понеделник, 26 януари 2015 г.

38 общини в страната не разполагат с нито една аптека



Денонощни аптеки пък липсват в 11 от всички 28 области, алармират за пореден път от Българския фармацевтичен съюз (БФС). Пред БНР председателят на БФС проф. Илко Гетов
съобщи, че ще предложат от съюза конкретни мерки за подобряване на достъпа до лекарства в малките населени места. Според него са възможни различни варианти като публично-частно партньорство с местната власт, предоставяне на помещения, поемане на част от разходи от общините за разкриването на аптеки - за да може да просъществува услугата като търговска дейност и лекарствата да стигат до хората в малките, отдалечени и трудно достъпни населени места.
Проф. Гетов подчерта, че съществува възможност и за друг вариант, който може да се обсъжда и това е т.нар. статут при личните лекари „неблагоприятни практики“. В този статут се визират същите проблеми – практика в неблагоприятни условия, лоши пътища, липса на инфраструктура, малък брой хора, т.е. невъзможност да се издържаш от дейността, която работиш.
По думите му в Хърватия например има „мобилни фармацевти", които обикалят именно тези райони.
В МЗ предстои да се проведат няколко срещи, на които ще се обсъжда създаването на „Национална аптечна карта”, чрез която да бъдат набелязани мерки за предотвратяването на този проблем. Документът трябва да посочи белите петна на фармацевтичната карта и да предложи мерки за попълването им. Именно тези мерки обаче вече години наред предизвикват спорове в съсловието и правят създаването на картата невъзможно, смята председателят на БФС.


Няма коментари:

Публикуване на коментар