Translate

понеделник, 26 януари 2015 г.

Специалисти алармират: Детските хирурзи в страната намаляват



Кадрите по детска хирургия намаляват с всяка година. Заяви в интервю за БНТ проф. Огнян Бранков от болница „Токуда”. С изключение на София, в почти цяла Западна България няма
детски хирурзи. Те са съсредоточени основно в университетските градове София, Варна, Стара Загора, Пловдив и Плевен. По думите му е заложено планови операции на деца до 8 годишна възраст да се правят от детски хирурзи, но всеки хирург има правото да направи спешна операция на дете. „Тези приказки, че здравната каса забранява на хирурзи за възрастни да оперират малки деца са абсолютна безсмислица. Заложили сме, че спешни случаи могат да бъдат оперирани и от тези хирурзи. Друг е въпросът дали на него му стиска да се занимава със спешни случаи”, коментира проф. Бранков.
Проф. Владимир Пилософ от Националната кардиологична болница заяви, че в България има не само сериозна липса на детски хирурзи, но и на педиатри. Причината е, че специалността е непривлекателна поради ниското заплащане и дългия период на обучение. Като сериозен проблем за страната посочи липсата на единни държавни изисквания за по-нататъшно обучение и преквалификация на лекарите от всички специалности.
„Имаме едно огромно количество лекари със специалност, които години наред не са били някъде на допълнително обучение. Това води до общо снижаване на квалификацията на лекарите в страната”, смята той.
По думите му проблемът с квалификацията на детските лекари може да бъде решен със създаването на голяма педиатрична болница. Проф. Пилософ припомни, че ние сме единствената държава в Европа, която няма такава и заяви, че създаването й ще има изключително значение за формирането на кадри, заради общата атмосфера, в която ще могат да се обучават както студенти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар