Translate

понеделник, 26 януари 2015 г.

Обмислят безплатно висше образование за медици и инженери, ако останат да работят в България



 Идеята е на просветния министър проф. Тодор Танев. Условието за кандидат-специалистите ще е след като завършат да останат в България и да не емигрират. Министърът предвижда за
целта отпускането на държавни субсидии в размер от 100, 50 или 25 %, за да може в тях да попадат достатъчно много млади хора, независимо от семейните им финанси. Който е получил 100% държавна стипендия, тоест безплатно образование, би следвало да поеме ангажимент да работи за България за няколко години напр. 5, уточни проф. Танев. Ако стипендията е с по-нисък процент, и ангажиментът за „отработване" ще е по-кратък. Ако висшистът на държавна стипендия иска да замине в чужбина, ще се предвиди ред, по който банките ще си изземат плащанията, посочи просветният министър.
За параметрите на ограничението обаче ще решешението ще бъде на депутатите от 43-то НС.
Няма да възкресявам времената от преди 25 години, когато имаше разпределение, отсече Танев, запитан дали субсидираните медици ще отиват да работят по селата, където има малко кадри. Вероятно има по-цивилизовани форми, например тези в Швеция за далечните територии към полярния кръг, пошегува се той и разкри, че вече е говорил по темата със здравния министър д-р Петър Москов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар