Translate

понеделник, 26 януари 2015 г.

Председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров заяви



в сутрешния блок на БНТ, че не са ясни критериите, по които ще се получават бонусите. По думите му предназначените 5 млн. лв. не са достатъчни, защото те се нуждаят от увеличение в
размер на поне 20 млн. лева – „за да може да се осигури базата, преди да се мисли за надстройване”.
"Това е вариант, който по-скоро би донесъл стрес в системата. Това е малко "разделяй и владей. На нас ни трябват много повече средства, за да направим стъпка напред, а тук едва ли не проблемите ще ги решим с 5 млн. лв. като бонуси, разпределени между 10% от общопрактикуващите лекари, вместо да дадем 20 млн. лв., за да могат всички да минат една стъпка напред. Някак си няма логика в това.", коментира той.
По думите му от НСОПЛБ са заявили още миналата година, че искат увеличение на бюджета за ПИМП с поне 1% от всички здравноосигурителни плащания на НЗОК, което се равнява на около 20 млн. лв.
„Дадохме им предложение как да се разпределят тези средства за всички дейности, които извършваме, включително и една по-малка част в капитационното заплащане, така че да бъдат подкрепени практиките и на общопрактикуващите лекари, за да могат да оцеляват и да се развиват”, обясни председателят на НСОПЛБ. Той поясни, че това предложение е съобразно с препоръките на Световната банка и с приетото от парламента в Националната здравна стратегия 2014-2020. „Т.е. не си измисляме ние нещата”, каза още д-р Киров и допълни, че никой не е обърнал внимание на предложението. „В крайна сметка пък става дума за 20 млн. лв. на фона на над 3,5 млрд. лв., които се разпределят в здравеопазването. Т.е. това е някаква нищожна сума, която обаче за нас не е такава, не е нищожна”, каза още д-р Киров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар