Translate

четвъртък, 29 януари 2015 г.

Намаления за пенсионерите още може!



Храната и лекарствата - почти без отстъпки за хората от златната възраст
 

Какво можете да купите с пенсиите си? Колко хляба и кисели млека, колко кила месо, плодове, зеленчуци? А лекарства и дрехи? А театър, опера, кино, екскурзии? Хайде, сметнете ги и теглете чертата. Какво остана в джоба? Не е много, да не кажем - нищо. При това положение отстъпките и намаленията за вас би трябвало да бъдат повече от сериозни. Всъщност доволни ли сте от тях?

Ето, возите се безплатно в градския транспорт, но само ако сте инвалид или ветеран от войната, иначе за карта за всички линии плащате 26 лева, а ако сте над 68 години - 8 лв. Ще речете, и това е нещо. Винаги може да е по-добре. Пенсионерите в братска Унгария, Чехия, Полша, Словакия пътуват безплатно, а пенсиите им са в пъти по-високи от вашите. За влака си
купувате билет на половин цена, но само за втора класа и за пътническия. Вярно, БДЖ си остава най-евтиният транспорт, но защо поне той да не е безплатен за пенсионерите?
По междуградските автобусни линии намаленията за възрастни варират от левче, независимо от дестинацията, както е с ямболската фирма „Валенса", до 10-15%, както е например при „Биомет" и „Юнион Ивкони". Ако решите да пътувате с двупосочен билет от София до Варна и обратно, вместо 57 лв. ще платите 49. Това са само ориентировъчни примери, тъй като всеки превозвач има своя ценова политика. Във всеки случай

49 ЛВ. ДО МОРЕТО И ОБРАТНО не са по джоба на повечето възрастни хора. Как мислите?

Услугите във фризьорския салон са 7-10 лева, за дамите с бели коси е с 2-3 лева по-евтино, и то не навсякъде. Едно подстригване излиза от 3 до 5 лева. По-чувствителни намаления правят музеите. За „Земята и хората"в столицата билетът за възрастни е 2 лева - с 50% по-евтин. В Националния исторически музей е цели 10 лв., но за пенсионер с внуче е 3 лв. За дете над 7 г. се плаща левче. Но я кажете колко пъти годишно посещавате музеи?

Театрите са по-щедри. Народният и Сатиричният например предлагат за пенсионери билети
на половин цена - наистина, само за някои сектори и не за премиери. В Софийската опера отстъпката за беловласите е 20%. В кината също има намаления средно с 20-25 на сто. Някога киното се смяташе за изкуството на народа, защото беше достъпно за всички. Днес билетчето за „Арена Младост" варира от 9 до 13 лв. за 3D, като намалението за пенсионери е 2 лева. Е, народно е, ама не съвсем. Такива са нещата и в другите модерни столични кина. В Дома на киното плащате с
20-25% по-малко, т.е. 5-6 вместо 7-8 лв. Подобна е отстъпката и във филмотечно кино „Одеон", където срещу 3-5 лв. може да гледате филм от „доброто старо време",

КОГАТО КИНОТО ВСЕ ОЩЕ БЕШЕ ИЗКУСТВО а не индустрия, каквото е днес.

По ред причини обаче повечето от вас предпочитат да въртят каналите на телевизора. Кабеларките, пък и не само те, предлагат пакети с различен брой програми, някои на доста прилични цени. Офертите са различни: една фирма например предлага специален пакет за възрастни - 5 от най-популярните еротични канала, предназначен за по-зрели ценители на качествената еротика - 24 часа в денонощието „пълноценни изживявания" срещу... 2,99 лева на месец. Ако щете вярвайте.

Доста туроператорски фирми предлагат екскурзии в страната и чужбина с 10-20% намаления за пенсионери.

ОФЕРТИТЕ СА ОБОЗНАЧЕНИ С "55+"

Някои банки имат кредитни линии за възрастни, но явно са предназначени за малката група с големите пенсии. За повечето беловласи хора те си остават недостъпни. Нито една хранителна верига - „Била", „Фантастико", „Кауфланд" - не предлага специален ден от седмицата с отстъпки за пенсионери, както правят в Европа и САЩ.

При лекарствата нещата също са, меко казано, песимистични. Някои се поемат от Здравната каса , но списъкът на останалите е кошмарно дълъг. Има аптеки, които правят 5-6% отстъпка за пенсионери. Темата за цените на илачите е огромна, тъй като у нас те са в пъти по-високи от тези в Европейския съюз. Поради това много българи си купуват лекарства от Румъния, Сърбия, Турция, Македония, където те са 2-3 пъти по-евтини. Парите за здраве, наред с тези за храна, си остават основно перо в скромния пенсионерски бюджет.

В."Златна възраст"

Няма коментари:

Публикуване на коментар