Translate

понеделник, 26 януари 2015 г.

Лекарите да нямат право на повече от един трудов договор с болница



Тази поправка в закона в Закона за здравното осигуряване лечебните заведения подготвя доц. Димитър Шишков, депутат от Реформаторския блок. Целта е да се спре източването на НЗОК и по естествен път да се редуцира броят на болниците, които не отговарят на стандартите.
Предстои поправката да се консултира с БЛС и с пациентските организации, а до март да влезе за обсъждане в парламента.
В закона са регламентирани пет групи лекари, които могат да сключват неограничен брой трудови договори, защото техните специалности са редки. Това са вирусология, клинична микробиология, клинична паразитология, клинична патология и нуклеарна медицина
Според Закона за здравно осигуряване в момента всеки лекар има право на два трудови договора - един в болничната и един в извънболничната помощ. По изключение се дава разрешение и за трети трудов договор, ако обслужват болници в обезлюдени райони като тази в Девин например.
Общо 28 937 са лекарите у нас според НСИ. От справка на НЗОК става ясно, че 9213 лекари, или над 55% работят в болници, имат два и повече трудови договора. От тях с по два контракта са 7800 лекари, а други 1413 имат повече от два, но попадат в графата на т.нар. изключения.
Според д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС от подобен текст ще пострадат малките болници и цели райони може да останат без здравна помощ. Затова той не препоръчва да се бърза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар