Translate

вторник, 27 януари 2015 г.

Лидерът на ДПС Лютви Местан: Не ДПС, а останалите са в ценностна изолация



Председателят на ДПС Лютви Местан показа пред народните представители разписка за платена глоба, която му е наложена заради агитация на език различен от българския по време
на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори.
По думите му текстът, който забранява агитация на майчин език, е "дискриминационен" и е приет с "мил консенсус"от всички парламентарни сили без ДПС.
"Останахме в изолация при отстояването на изконното човешко право - майчин език, но ДПС ли е в изолация или вие вкупом се изолирате от ценностите на съвременната демокрация?", попита той и обяви, че заедно с други санкционирани свои колеги ще потърси правата си в Страсбург в Европейския съд по правата на човека заради, заради наложените глоби за политическа агитация на турски език по време на предизборната кампания. Това ще се случи не защото депутатите от ДПС не обичат родината си, а защото искат да я видят като демократична родина на равноправни граждани, обяви Местан.
Той се оплака, че никоя партия не подкрепя ДПС за въвеждането на задължително изучаване на майчин език, за промените в Закона за гражданската регистрация за административно възстановяване на имената на починалите по време на „възродителния процес“, които не са имали възможност да си възстановят имената. По думите му днес останалите партии в парламента потриват доволно ръце, че са оставили само ДПС в противодействието на ксенофобията и езика на омразата.
„Ние познаваме изолацията още от 1984 г. (началото на „възродителния процес“) - в Строителни войски, както сега сме изолирани в гета. Затова тръгнахме не по пътя на сепаратизма, а на интеграцията. Ако днес ние сме сами с тезата си, че българските роми са равноправни и никой няма право да ги обижда, като ги сравнява със скотове и диви животни, нито пък да ги нарича човекоподобни (думи на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов), то това не е изолация. Това е въпрос на политическа гордост и отговорност, преди да е привилегия", заяви лидерът на ДПС.
"Днес плоското антиценностно мислене изолира не партия, а призива й за етническа толерантност и това е така, защото популизът има общи характеристики, независимо дали е ляв или десен", заяви още той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар