Translate

понеделник, 26 януари 2015 г.

Членове на БЛС недоволни от назначението на д-р Райчинов в здравната комисия в НС



Членове на Лекарския съюз изразиха недоволство, след като разбраха, че председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов е назначен като нещатен сътрудник към
парламентарната здравна комисия. В отворено писмо д-р Георги Тодоров от лекарската колегия в Русе посочва като възмутително председателят на Лекарския съюз да съветва официално политиците по законите, които се обсъждат, след като е избран да защитава правата и интересите на лекарите. Подобна позиция, според д-р Тодоров може да се тълкува като конфликт на интереси, който нарушава баланса в обществото. „Така че мястото и да кове закони или председателят да помага за коването на законите, не е много редно. Разговарял съм с председателя на лекарски колегии, специално с двама, и тяхното възмущение от разкрития от мен факт е дълбоко. В крайна сметка се получава нещо много неприятно - това, че Българският лекарски съюз се превръща в екстрактивна институция. Екстракт от хора, които определят съдбите на другите 25 000. Вместо с дебат, с налог", , заяви д-р Тодоров.
Според д-р Райчинов обаче назначението е съгласно закона и е за да улесни работата на лекарите в парламента. „Нещатен означава безплатен. Ние не получаваме някакво възнаграждение за това. Второ, това е съгласно закона, тъй като по закон Лекарският съюз, Зъболекарският и т.н. дават становище по всички законопроекти и за да можем да получим постоянен пропуск, такъв е правилникът на Народното събрание и той най-малко зависи от нас. Затова се водим такива с тази единствена цел да си упражняваме правата, нищо друго".
От регистъра на Народното събрание става ясно, че общо седем са съветниците на депутатите от постоянната комисия по здравеопазване. Сред тях са д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, и д-р Борислав Миланов, председател на  БЗС, проф. Илко Гетов, председател на БФС съюз и Милка Василева, председател на БАПЗГ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар