Translate

понеделник, 26 януари 2015 г.

Бонуси за най-добрите лични лекари



обещава здравният министър д -р Петър Москов. По думите му в МЗ се разработва национална програма за бонификация на ОПЛ с добри резултати. Системата от критерии за оценка в
момента се разработва, а оценяването на работата на ОПЛ ще започне в края на годината Според нея най-добрите 10% от тях (около 470 ОПЛ) ще получат „масивна сума пари, като бонификация".
С допълнителното възнаграждение ще се поощряват тези лекари, които лекуват, а не просто констатират заболяването, обясни д-р Москов.
Според него бонусите няма да решат проблемите, но ще бъдат известно поощрение за личните лекари, които все повече намаляват през годините. В последните десет години броят на личните лекари е намалял с около 1000, което е доста тревожно. Тревога буди и средната възраст - 55 години, както и неравномерното разпределение на територията на страната.
Здравният министър допълни, че личните лекари занапред ще могат да обучават специализанти. Това ще става и в обикновените болници. Пациентите с хронични заболявания вече няма да се притесняват дали трябва да доплащат за медикаменти. "Изместваме философията от лекарството върху лечението. То ще се плаща на 100% и ще включва всички необходими и достатъчни лекарства. За промените се подготвя нов законопроект", съобщи д–р Москов. Той съобщи още, че до края на месеца ще бъде подписано рамково споразумение между МЗ и фармацевтичната индустрия за устойчиво развитие и прогнозируеми финансови резултати в края на годината. "Искаме пациентите да получат достъп до лекарства на добри цени, да не липсват медикаменти, а бюджетът на Здравната каса да бъде облекчен. Договорката ще стане факт още този месец. Правилата в споразумението ще са ясни и дългосрочни", категоричен е д-р Москов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар