Translate

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

У нас 10% от имащите псориазис - 14 000 души са с тежка форма на заболяването



2300 лв. е средната стойност на лечението на псориазис с биологични медикаменти на месец. Често лекарите не информират пациентите си за всички възможни варианти за лечение и
изписват веднага тнай-скъпите лекарства, които не винаги са най-добри за болния. Това съобщи д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК, която бе на представянето на брошурата „Видове лечение на псориазис” издадена от съвместно от НЗОК и Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения. С изданието се цели пациентът да бъде информиран за пътя, по който един болен от псориазис трябва да премине, преди да бъде насочен към най-скъпата терапия. По думите на д-р Тодорова на пазара непрекъснато излизат нови продукти, които са скъпи и ефикасни, но имат и доста странични ефекти.

Псориазисът е хронично възпалително заболяване на имунната система с кожно проявление. Понякога заболяването може да бъде в ремисия в продължение на години. То не е заразно и не може да се предаде по полов път.

Смята се, че между 1,5 и 3% от населението на планетата страда от псориазис.

Към момента 204 протокола, на пациенти за лечение с биологични продукти, са представени в НЗОК за обработка, от тях 172 са одобрени, 27 са върнати за доуточняване, а пет са отказани. От тази година още едно лечение се поема от НЗОК - ще се заплащат и имуносупресорите при тежките форми на болестта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар