Translate

сряда, 18 февруари 2015 г.

„Хепасист” - отбеляза своя 10-годишен юбилей



Сред най-значимите постижения на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ през годините са: борбата за заплащане на лечението от НЗОК на пациентите, страдащи от
вирусни хепатити и отпадане на листи на чакащи за терапия; осигуряване на достъп до най-новите налични на световния пазар терапии в България; ангажиране на институциите с дебата за значимостта на изготвянето на единен Национален план за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение и спомагане за разписването му.
„Хепасист“, като част от големите международни обединения - Световен хепатитен алианс и Европейска асоциация на пациентите с чернодробни заболявания, следва световните препоръки в посока борбата с чернодробните заболявания, разпространява посланията на международните организации и взима активно участие в срещите на високо равнище.
От създаването си през 2005 г. до момента сдружението е осъществило стотици акции за безплатни скринингови изследвания за хепатит B и C, благодарение на които са избегнати последиците от късната диагностика на заболяването и е започнато лечение по възможно най-бързия начин.
През годините „Хепасист“ работи упорито в посока повишаване информираността на населението за заболяването и насърчаване на ваксинопрофилактиката чрез провеждане на периодични информационни кампании на национално ниво, организиране на пресконференции и др. Но всички негови успехи се дължат на устойчивите партньорства с институциите, отговорни за сформиране на здравните политики на българско и европейско ниво, общините, медиите, пациентите, съсловните организации, фармацевтичната индустрия и много др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар