Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

Забавените разплащания между ВМА-София и специализираните доставчици на кохлеарни импланти поставят в риск над 30 новородени деца



У нас годишно се раждат 400 бебета с увреден слух, от които 40 са с пълна глухота. Но след поставянето на слухови импланти те могат да чуват и да живеят пълноценно. Клиниката "Уши,
нос, гърло" във ВМА е една от двете в България, където се извършват тези сложни операции.
Сега над 30 новородени чакат жизненоважната операция, заради забавени разплащания между ВМА-София и специализираните доставчици на медицински консумативи. А за тези деца всеки един ден отлагане може да се окаже фатално, съобщи bTV.
НЗОК покрива кохлеарните импланти и въпреки, че превежда парите на болницата в срок има забавяне при кохлеарните импланти още от 2008 г. насам.
Заради забавените плащания от страна на болницата към дистибуторите последните  заплашват да прекратят доставките. Към днешна дата ВМА дължи на едната фирма дистрибутор над половин милион лева. И двете фирми дистрибутори, с които работи болницата, чакат парите си повече от 2 години.
Имплантите се поставят до навършването на година - година и половина на детето. Поставени на по-късен етап те губят ефикасността си. НЗОК заплаща за имплант по 33 600 лв. За забавянето настоящото ръководство на болницата обвинява предходното, което се оглавяваше от проф. Стоян Тонев.
До 10 март във ВМА ще има необходимите импланти за децата със слухови проблеми, обеща ген. Тонев, председател на здравната комисия към 43 Народното събрание и бивш изпълнителен директор на ВМА.
Ген. Тонев заяви пред bTV, че разходите около поставянето на имплантите не се изчерпват само със стойността му, която се плаща изцяло от НЗОК. По думите му болницата е дала пари за назначаването на логопед, рехабилитатор и още две медицински сестри, които да се грижат за децата с импланти.
„В медицината има приоритети. Това, че ВМА се е заела с дейност, която не е в нейния обсег като чисто военно звено, и е направила всичко възможно тези деца да получават адекватна помощ - това е хубавото", коментира той. От думите му се подразбра, че парите за импланти са ползвани за други цели. Попитан за това отговори: ,А ако лиша онкоболните от препарати?". И допълни, че токът, парното и водата също са приоритет и трябва да се плащат.


Няма коментари:

Публикуване на коментар