Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

Броят на здравно неосигурените в сивия сектор у нас са 400 000 души



По думите на заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков неосигурените се разделят на три групи - 130 000 не знаят своя здравен статус и не се и интересуват от него, като
в тази категория попадат завършилите ученици, които докато не станат студенти или не започнат работа, не знаят, че не текат осигуровки.Втората група е на хората, които не могат да плащат, а има и 400 000, които не желаят да плащат – това са хората в сивия сектор.
„Всички български лекари водят, но тя е една друга война, не срещу неосигурените. Това е войната за спасяването живота на хората’, подчерта д-р Шарков.
Той обясни, че с областните болници ситуацията не е толкова тежка, тъй като 8 от 28 лечебни заведения са без задължения, 8 със задължения под 2 млн. лв., а едва четири имат задължения за над 10 млн. лв. Според него една от първите мерки, които могат да предприемат лечебните заведения, чиито средства не достигат, е да се освободят от онези помещения и терени, които не са свързани с медицинска дейност. "Няма смисъл от дворове, в които пасат овце, а в същото време болницата да няма средства да върши работата си", категоричен бе той.
Д-р Шарков увери, че всички българи, които не са здравноосигурено ще имат достъп до спешна помощ. "Те няма да бъдат необслужени при спешни случаи и когато е застрашен животът им", каза той и подчерта нуждата от спешни и категорични мерки, така че да бъде намален броят им. Според него обаче плащащите за здраве не са съгласни някой да се промъква гратис години наред в системата.
„Нека да попитаме здравноосигурените български граждани, които сега са млади, със съзнанието, че в следващите една-две години няма да им се наложи да ползват здравни услуги, дали са съгласни някой друг да се промъква в системата, правейки се на интересен”, коментира зам. здравният министър, в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар