Translate

сряда, 25 февруари 2015 г.

90% от служителите на фирмите биха се изследвали за хепатит С, ако техният работодател осигури безплатни тестове



Данните от онлайн анкета, проведена в периода 7-20 януари 2015 г. от  Българската стопанска камара (БСК) сред 414 души (специалисти и мениджъри на предприятия), във възрастовата
граница 20 - 59 год. показва, че хората масово нямат необходимата информация за хепатит С, начинът на заразяване и за основните симптоми на заболяването, съобщи зам.-председателят на БСК Камен Колев. „В БСК насърчаваме бизнесът да бъде отговорен към своите работници, защото вярваме, че те са най-ценния капитал на компаниите. Инвестицията в здравето и безопасността на работа, както и ангажирането с профилактика на различни заболявания повишава производителността на труда и се отразява се на микроклимата в компаниите", коментира той.
Резултатите от изследването сочат, че около 42% от запитаните бъркат хепатит С с хепатит А като посочват, че един от симптомите му е пожълтяване на кожата. Близо 4% мислят, че се появяват обриви, 13% посочват фекално-орален път на заразяване, 7% - въздушно-капков, а 9% признават, че не знаят как става заразяването с вируса. 49% от анкетираните пък посочват, че има ваксина срещу хепатит С, 29% от тях са наясно, че такава не съществува, а 22% не са информирани по този въпрос.
Всеки пети признава, че би странил от колега, ако знае, че е заразен с хепатит С 57% пък са готови да потърсят медицинска консултация за себе си и за останалите служители. 26% декларират, че са изследвали за хепатит С преди повече от година, 45% заявяват, че никога не са го правили. Едва 6% са се изследвали през последната година. Данните от анкетата сочат още, че 90% от служителите на фирмите биха се изследвали за хепатит С, ако техният работодател осигури безплатни тестове. 10%, че ще го направили само, ако не се чувстват добре или имат съмнения, че са заразени.
Според 48% от запитаните, работодателят е този, който трябва да осигурява периодично тестове за изследване. 22% смятат, че е необходимо той да покрива лечението на служителите си, а 28% са на мнение, че работодателя трябва да участва в национални кампании за информиране. 88% смятат обаче, че изследванията за носителство на вируса на хепатит С трябва да е ангажимент на държавата, а 62% смятат, че лечението трябва да се покрива от НЗОК.
„За съжаление, липсата на симптоматика, както и предразсъдъците, ширещи се в обществото, допринасят за това българите масово да не се изследват за хепатит С. Надявам се здравната система да се ангажира със създаването на национална програма за профилактика и информираност относно начините на заразяване и лечение на хепатит С. Едва тогава стигмата в обществото ще изчезне“, коментира Симона Лесидренска, председател на сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“.
Липсата на достатъчно информация води до огромна дискриминация спрямо пациентите с хепатит С, обобщи тя и съобщи, че често се случва зъболекари да отказват лечение на заразени с хепатит и че има и хора, които са уволнени от работа. Ето защо почти всички пациенти крият заболяването си, подчерта Лесидренска.
Един от основните резултати от проучването е, че въпреки социалната значимост на заболяването и големият брой заразени у нас - около 110 000 души, от които 92% са в трудоспособна възраст), хепатит С си остава непознат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар