Translate

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Новият ръководител на НЗОК ще бъде избран от НС с явно гласуване


чрез компютърната система в пленарната зала. Това решиха депутатите с приетите процедурни правила за избор на нов ръководител на НЗОК, подкрепени от 125 народни представители, без нито един против и двама "въздържал се". Преди това кандидатите, които всяка парламентарна група има право да предложи, ще бъдат изслушани първо в здравната комисия за 15 минути, а след това допуснатите номинации ще защитят вижданията си в пленарната зала. За избран се счита този, който е получил одобрението на повече от половината присъстващите депутати. При равен брой гласове между двама или повече претенденти, се провежда повторно гласуване. Ако нито един от тях не получи необходимата подкрепа, следва още едно гласуване, в което участват първите двама, получили най-много гласове. В петдневен срок от приемането на правилата предложенията трябва да бъдат внесени в здравната комисия с необходимите
документи.
По предложение на депутат от ГЕРБ в здравната комисия няма да се допуснат до изслушване кандидати, които не са представили всички необходими документи.
Д-р Емил Райнов от БСП посочи, че сумарно сроковете, регламентирани според правилата, показват, че до окончателния избор на нов управител на НЗОК ще се стигне не по-рано от 24 дни от приемането на процедурите. По думите му на дневен ред стои въпросът кой дотогава ще внесе в надзора на НЗОК разпределянето на бюджета за тази година и ще подпише заплатите на служителите. Т.е. почти цял месец здравната система ще бъде блокирана и ще се стопират всички плащания, а НЗОК ще бъде без оперативно ръководство, подчерта той.
Кой ще понесе тази отговорност, кой ще определи кой пациент ще бъде лекуван сега и кой ще чака, мислите ли, че българският лекар иска да играе ролята на Господ Бог, попита д-р Райнов. Той обяви, че няма нужда от НЗОК , защото след като държавата назначи още двама в надзорния съвет, тя ще има над 50% от квотата, а това означава одържавяване.
В такъв случай има ли изобщо нужда от НЗОК с нейните над 2500 служители или само от МЗ, което и без това си е прехвърлило всички функции, коментира депутатът.
Според председателя на здравната комисия проф. Стоян Тонев от ГЕРБ още на 25 февруари парламентът ще избере нов ръководител на НЗОК.
Непосредствено след бурния дебат в НС здравната каса, в съобщение до медиите, също обяви, че „съществува реална опасност сроковете за разплащане да не бъдат спазени - забавени, като дори може да се стигне до съдебни искове за лихви по тях”. Причината е, че „в момента няма оторизиран представител на институцията, който да разпише нужните документи”.
Липсата на управител на НЗОК поставя в невъзможност лекарите от болничните лечебни заведения и тези от извънболничната помощ, работещите в денталната помощ, лабораториите и аптеките да получат парите си извършената от тях дейност през януари. Освен това неразписани остават и над 300 протокола за скъпоструващо лечение на пациенти с хепатит, ревматоиден артрит, с анкилозиращ спондилит и други, както и заплатите на служителите в НЗОК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар