Translate

сряда, 25 февруари 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов разпореди спешна проверка в държавните болници в цялата страна



Инспекторите на регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще проверяват за легални и полулегални частни структури, дублиращи се звена и схеми за източване на публични
средства. В закона за лечебните заведения се забранява наличието на две дублиращи се по дейност структури на територията на една болница. Когато в дадено заведение няма отделение по инвазивна кардиология, то има право да сключи договор с частна фирма по определената специалност. Позволено е също подписването на контракт за извънболнична дейност, както и докторите да имат един основен трудов договор с лечебно заведение и втори с касата за четири часа като специалисти в доболничната помощ.

Докладите на РЗИ трябва да са готови още в първите работни дни след празниците.

По думите на зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков от регулярните проверки на Агенция „Медицински одит" досега няма констатирани нарушения за ползвани ресурси на държавните болници за частни интереси.

С 23 души ще нарасне администрацията на здравното МЗ, а на Агенция "Медицински одит" с 4 бройки. Увеличението обаче ще е за сметка намаляване на щатовете в РЗИ. "Целта на предложението е постигане на кадрово укрепване на структурните звена, които подпомагат министъра на здравеопазването и изпълнителния директор на агенцията при осъществяване на техните правомощия", е записано в мотивите на МЗ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар