Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

Специалист алармира: Ядем домати, пръскани със забранена отрова



Зеленчукът, внос от Турция, е третиран с ДДТ. Препаратът уврежда сърцето и черния дроб

Турските домати, които се внасят в България, са пръскани със забранения у нас и в ЕС инсектицид ДДТ. За това алармира бивш преподавател от Селскостопанския техникум в
Садово, пожелал анонимност. За използването на отровата, която в Турция е разрешена, той научил от бивши негови ученици, които се изселили в Бурса и там отглеждали зеленчуци. Преподавателят предупреди за честата практика турски домати да се предлагат у нас като български.

От началото на годината нито една партида с домати и чушки, внос от Турция, не е тествана за пестициди. През лятото на 2014 г. инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните в Хасково осуетиха внос на 1 340 килограма сладък пипер от Турция през Капитан Адреево. Тогава при рутинна проверка се хвана неразрешения пестицид Difenthiuron, а цялата пратка бе унищожена. От Асоциацията на растителнозащитната индустрия в България се опасяват, че ДДТ може да влиза у нас нелегално и с него да се пръска срещу вредители. В много страни извън ЕС употребата на пестицида още не е забранена и дори напротив - тя е в разгара си, защитавайки реколтата от скакалци и почвени вредители. Няма общ закон, който да забранява употребата на ДДТ на международно ниво, затова е необходим засилен контрола върху вноса.

------

Забраненият ДДТ или дихлоро-дифенилтрихлороетан е безцветно, кристално вещество, със специфична миризма. Има славата на инсектицид номер едно, бич за всякакви вредители по растенията. Парализира нервната система на насекомите, а при топлокръвните животни се натрупва в тялото. За повечето култури не е фитотоксичен. Температурата му на топене е 108 градуса, т.е. практически неразтворимо във вода, но с голяма разтворимост в мазнините и повечето органични разтворители. Пръскането на растенията с ДДТ е забранено поради доказано вредно действие върху човешкия организъм - уврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система, спомага за появата на тумори и предизвиква много мутации. Ново проучване е доказало, че пациенти с Алцхаймер имат до 4 пъти по-високи нива на ДДТ в телата си, отколкото здравите хора. Освен това съединението може да престои в човешкия организъм половин век без да достигне до полуразпад и дори да се предаде на потомството. А част от клетъчните мутации, до които може да доведе, все още са обявени за непредвидими. Инсектицидът се акумулира в почвата, където може да се задържи десетки години.


Няма коментари:

Публикуване на коментар