Translate

вторник, 24 февруари 2015 г.

Премиерът Бойко Борисов свали доверието си от председателя на здравната комисия в Народното събрание ген. Стоян Тонев




и e поискал той да напусне всички постове, които заема като част от ГЕРБ, предаде bTV.

Преди дни одит на Министерство на отбраната (МО) установи злоупотреби за милиони в клиниката по дерматология на ВМА по времето, когато проф.Тонев е бил директор на болницата.
Междувременно, от ГЕРБ съобщиха, че ген.Тонев е сезирал главния прокурор и председателя на Сметната палата с искането за пълни проверки във ВМА, за периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 г..
Според бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски „цялата ВМА е знаела, че на територията й действа частна клиника.“
"Дерма Прим” е 84% собственост на началник клиниката по дерматология във военната болница проф. Мирослава Кадурина, която е сключвала договори с ВМА за медицински услуги от 2004 г. Приходите на Клиниката по дерматология на столичната ВМА, между 2007 и 2014 година, са в размер на 2 милиона и 100 хиляди лева, но разходите и за повече от 12 милиона лева са за сметка на лечебното болнично заведение и се покриват от бюджет на МО.
Така за Клиниката по дерматология и „Дерма Прим” ООД са създадени условия на частната фирма за свободен достъп и ползване на цялата медицинска апаратура и всички ресурси на Клиниката, без основание. Наличните отчети не съдържат достоверна информация за размера на разходите, извършени от „Дерма Прим” при ползването на медицинската апаратура, а само брой на обслужени пациенти от частната практика. В периода 2007-2013 година е била купена техника за близо 5.5 млн. лева, като някои от апаратите са за предимно козметични процедури. Съдържащата се в отчетите информация не е обвързана с никакви форми на контрол от страна на ВМА, констатира Одитът от МО.
Одитът оценява дейността на клиниката като скъпа и неефективна, сключените договори за наем на помещения и апаратура са неизгодни за ВМА. В същото време част от купуваните скъпи биологични продукти (60%) се оказват тема на научната разработка на Мирослава Кадурина за защита на докторска дисертация.
„Сигнализирано е. Да източиш 12 млн. от държавната хазна за една единствена клиника в болницата е малко да се иска само оставката. Не мога да говоря за политически чадър.Трябва на всяка цена да се проверят всички болници," категоричен бе проф. Гайдарски.
Настоящото ръководство на ВМА твърди, че вече не работи с „Дерма Прим”
„Не е нормално в извънработно време, почасово, да се ползва оборудване на болницата за частни цели. По тая логика може всеки хирург да наеме операционната за частни цели, да речем след 14:00 часа”, смята настоящият изпълнителен директор на ВМА ген. Николай Петров.
Според него може да се стигне до заключението, че причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма Прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес. Защото това, което се е случвало във ВМА в изминалите над десет години "не е заливане с помия", а нагледен пример защо България продължава и ще продължава да бъде най-бедната страна в Европейския съюз, както и защо след съдебната "реформа" и "борбата" с корупцията пак няма да сме като румънците.




Няма коментари:

Публикуване на коментар