Translate

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Записки по българското здравеопазване



И в здравеопазването ни стана като в онази приказка за измамници: тука има, тука нема... Е, няма и да има! Без пари няма да стане. Каквито реформи и концепции да се създават, без пари няма да стане. Защото медицината е скъпо изкуство. Който твърди обратното, е демагог или
просто невежа. Без пари няма да стане. Няма здраве, затова няма и здравеопазване. Има лозунги, има пожелания, има бизнес, бизнесмени, има мафии и мафиоти. Но здраве няма. И здравеопазване като хората няма. Защо ли?
Ами да си го кажем направо. Защото няма пари! И защото просто нашата държава, за жалост, вече няма никаква социална политика.
Всъщност то вече и държава почти няма. Това, което е останало като съвкупност от правителствени учреждения, позорно престана да се интересува и да се грижи за своите граждани, заробени от неолибералната политика на група съвременни еничари. Обвиняват лекарите в корупция, сестри и санитари във вземане на подкупи. Каква корупция, какви подкупи бе, дами и господа! Не че това не е истина, но разберете: хората се мъчат да преживеят. И те имат семейства. Пари нямат. Иначе способности, знания и квалификация - на световно ниво, имат. И човечност имат. Но когато правителство, Народно събрание, профсъюзи, фондации и т.н. се правят, че не виждат и не знаят какво става, тогава те си го вземат сами. Лошото е, че вземат от пациентите. Като допълнение към социалните помощи, които в България наричат “заплати”.
Вярно е, че не е законно и на пръв поглед не е редно. Докъде ще стигне държавата при такава анархия? Но само медиците ли имат кривини? Ами големците не изнасят ли богатствата на България било то природни, било плодовете и средствата на труда, а също и енергията на България, момичетата на България, всичко ценно от България... Но те са “големци” - олигарси, карат бентлита и мерцедеси. А пък докторите - вълци ги яли!...
Е, не става така. Хипократовата клетва за жалост не пълни хладилника. Но тя не предвижда и геноцид за докторите. Ще си помислите, че всичко, написано досега, звучи цинично. Така е. В наше време всичко звучи цинично. Не е ли цинизъм превръщането на болниците в търговски дружества, лекарите - в еднолични търговци? Абе, умни глави, които сътворихте това безумие, ако искахме да ставаме търговци, щяхме ли десетки години да се борим с изучаване на медицината? Голяма вина за това имат много хора като вживелият се като министър и върл седесар бивш шеф, който след провала си не стана пак лекар, а... застраховател и роденият за вечен “началник” носител на Бургаската научна степен “магистър” един зъболекар. А че по този начин се наруши Конституцията, няколко закона и Кодекса на труда, голяма работа. Там, където няма държава, няма и закони!
Често обвиняват лекарите и медиците въобще в безсърдечие и самозаслепение. Но същевременно не се интересуват от това, че те са пожертвали пролетта на живота си и са употребили скъпоценното време между 20 и 30 години, за да придобият умения, с които да спасяват хората. На немалко лекари ще се съберат не повече от няколко десетки нощи истински сън за цялото това време. Много от тях са пожертвали брака си и са пропуснали единствената възможност да видят как децата им растат, учат и стават хора.
И е прав бившият депутат доц. Минчо Христов, който споделя приблизително следното: досегашните министри в здравеопазването и ръководители на здравната каса трябва да бъдат предадени на Международния съд в Хага и да бъдат съдени за геноцид на собствения си народ. С готвените промени в сферата, заявка затам дава и сегашният министър на здравеопазването.



Д-р Георги Кирилов
В. „Дума”
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар