Translate

сряда, 25 февруари 2015 г.

Държавата ни върви към фалит



В държавата има само 547 млн. лв., които може да се харчат, заяви финансовият министър Владислав Горанов на заседанието на тристранката, проведено на 23.02.т. г. Той уточни, че към
19 февруари фискалният резерв е бил 5,2 млрд. лв.
“Ако извадим 2,4 млрд. лв. от Сребърния фонд, 1,4 млрд. лв. от ядрените фондове и 800 млн. лв. депозит в Първа инвестиционна бан­ка, ще се окаже, че правителството разполага с 547 млн. лв.”, поясни Горанов. Той добави, че до края на май България трябва да изплати 1,5 млрд. евро по мостовия заем, който беше взет в края на 2014 година, за да се осигурят достатъчно средства за фонда за гарантиране на влоговете в банките след кризата с КТБ.
“Който предлага да не теглим дълг, да каже Сребърния фонд ли да възстановим или резервите на централната банка, или каквото иска като идея, за да си погасим дълговете които ние сме поели на някого друг”, настоя Горанов.
Финансист №1 присъства на заседанието на тристранката заради желанието на работодателите да обсъдят предложението за заема от 16 млрд. лв., което се очаква НС да гласува на 25.02.. Според Горанов обаче нямало процедура, която да изисква темата да се дискутира със социалните партньори.
“Ако въведем практика да обсъждаме тук всичко, което ви хрумне ще берете ядове самите вие предупреди финансовият министър работодателите и синдикатите.
“Ние сме представители на активното население, което създава БВП и ще плаща заема”, заяви от своя страна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. В отговор Горанов изброи част от дружествата, които членуват в АИКБ, и попита какъв дял от БВП произвеждат точно тези фирми. От работодателската организация обявиха още, че са против дефицитът за 3 години да бъде близо 6,5 млрд. лв. Министърът пък призна, че е склонен разходите да бъдат намалени с 2 млрд. лв. и по този начин да бъде избегната една част от дефицита. “Склонен съм да няма такъв дефицит, защото наистина не бива да продължаваме да задлъжняваме с тези темпове”, отбеляза той.
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев декларира на свой ред, че представляваната от него организация ще подкрепи искания на кабинета “Борисов” заем от 16 млрд. лв. “Явно държавата има нужда от стабилност през следващите години”, коментира Домусчиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар