Translate

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Бебетата, които приемат предимно майчина кърма през първите шест месеца от живота си страдат по-рядко от стомашно-чревни разстройства



От друга страна обаче при тях често се наблюдава недостиг на желязо, което от своя страна е причина за появата на анемия. Принципно, майките с ниско ниво на желязо в кръвта си
раждат деца, които също страдат от недостиг на желязо.
Резултатите недвусмислено показват, че децата подхранвани с майчина кърма са по-малко предразположени към стомашночревни инфекции. Едва 18% от кърмените бебета развиват подобен род заболявания. За сравнение процентът на стомашночревните инфекции при бебетата на смесено хранене, а именно кърма и специална млечна формула, е 33%.
Същевременно обаче изследването показва, че децата приемащи майчина кърма демонстрират ниски нива на желязо в кръвта. Резултатите сочат, че едва 4% от децата на смесено хранене са склонни да развият анемия, за сравнение този процент при децата на кърма е 22%. Известно е, че концентрацията на желязо в човешката кърма е изключително ниска. Ако по начало запасите от желязо в организма на майката са нищожни, това дава отражение и върху здравословния статус на новороденото.
Въпреки по-високия риск от недостиг на желязо и потенциалната опасност от поява на анемия, препоръчително е на новородените да се дава майчино мляко. Недостигът на желязо се коригира лесно с помощта на хранителни добавки, а майчината кърма предпазва детето от риска да развие потенциално опасни, дори смъртоносни стомашночревни инфекции. Успоредно с това, други изследвания в тази област показват, че подхранваните със специална млечна формула бебета страдат по-често от стомашночревни инфекции.
Според лекарите-специалисти ранното клампиране на пъпната връв след раждане може да доведе до анемия, а  ако то бъде забавено може да увеличи рискът от развитие на жълтеница.
Според резултатите от анкетата, за хранителните навици на българските семейства, реализирана от Нестле България повечето от анкетираните майки не са променили начина си на живот, за да се подготвят за забременяване. 77% от бременните обаче са планирали бременността си. Същевременно обаче едва 11% от тях заявяват, че приемат фолиева киселина. Тя е изключително необходима за изграждането на невралната тръба, която се затваря на 28 ден от зачатието. Ето защо приемът на фолиева киселина трябва да започне предварително-2-3 месеца преди забременяване, за да се намали рискът с 22% детето да има малформация.
Данните от много проучвания показват, че децата родени с цезарово сечение имат по-често алергия, по-податливи са на различни инфекции, имат по-голям риск от затлъстяване, с по-слаб имунитет са и по-трудно се адаптират към околната среда.
СЗО препоръчва кърменето да е до 2 год. възраст на детето. По думите на български лекари обаче е безкрайно пожелателно то да е до 6-12 м. Много често майките още на 2-4 месец го прекратяват и то не поради липса на кърма.
Вода може да се приема, ако е много горещо или детето има здравословен проблем-температура. Отлагането н сокчетата до 8-9 м. е абсолютно порочно, твърдят те.



Няма коментари:

Публикуване на коментар