Translate

вторник, 3 февруари 2015 г.

НЗОК отказва да заплаща за съвременно лечение Паркинсонова болест

Над 12 000 са болните от болестта на Паркинсон в България , около 5% от тях са с резистентна форма на заболяването. Реално нужда от такава интервенция -дълбока мозъчна стимулация
имат около 600 пациенти у нас. Лекарственото им лечение, което е без особен ефект, е на стойност около 70 000  лв. годишно.
За поредна година 30 болни с резистентна и тежко протичаща Паркинсонова болест остават без съвременно лечение - операция чрез дълбока мозъчна стимулация, защото НЗОК отказва да го заплаща, като междувременно заболяването им прогресира, сигнализираха лекари и пациенти.
Имплантите успешно се поставят в УМБАЛ "Свети Иван Рилски", но не се поема от НЗОК и за да си позволи оперативната интервенция болният трябва да извади от джоба си 40 000 лева.
„Като председател на Сдружение „За достоен живот на болните от паркинсон в България" мисля да подам в съда молба да бъде сменено името на сдружението и то да бъде „За достойна смърт на болните от паркинсон в България", защото то се видя, че за нас живот няма в собствената ни държава, заяви Васил Настев. Това дали касата ще плати или някой друг, засега плащаме ние – болните. Ако не ги е срам и от Касата, и от министерството, и от други инстанции, от които зависи, нека да продължават в същия дух", добави Настев. До момента в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" по този метод успешно са оперирани 18 пациенти. По медицински данни, базиращи се на оперираните до този момент български пациенти, състоянието им се подобрява между 60 и 70%, а лекарствената им терапия намалява между 40 и 60%.
В близките дни Парламентарната здравна комисия ще изготви мотивирано предложение до министъра на здравеопазването, в което ще се настоява да бъде направена оценка на дейността в областта на дълбоката мозъчна стимулация при пациенти с резистентна и тежко протичаща Паркинсонова болест.
От Конфедерация защита на здравето ще внесе писмо за преразглеждане финансирането на тази терапия у нас. Вече има пациенти, които съдят НЗОК, сезирана е и прокуратурата  за неправомерно изтичане на средства извън България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар