Translate

вторник, 3 февруари 2015 г.

Доц. Костадин Ангелов: От медицинска точка листа на чакащите не е добра регулация



Болниците ще връщат пациенти, ако нямат необходимия финансов и човешки ресурс да ги приемат. Идеята на здравното министерство е те да се включват в листи на чакащи. Целта е
лечебните заведения да не превишават бюджетите, които им отпуска НЗОК. Според доц. Костадин Ангелов, изп. директор на Александровска болница, въвеждането на листи на чакащи в лечебните заведения е вид изкуствена регулация, която от чисто медицинска гледна точка не е никак добра.
Организационно нито една болница няма проблем да направи липса на чакащите, но българските пациенти не са свикнали на подобен подход, коментира идеята на здравното министерство доц. д-р Костадин Ангелов. Според него в страни от Западна Европа има пациенти, които чакат за планово лечение и по 6 месеца. Проблемът ще дойде от самите пациенти, т.е. те няма да чакат. Ако една болница откажа да ги приеме, те ще намерят друга, в която финансовият ресурс не е изчерпан на 95 %. На практика фискалният резултат накрая ще е същият – касата пак ще плати за този пациент, но в друга болница. Ефектът не знам до колко ще съществува, като ефект", каза д-р Ангелов. Според него въвеждането на листи на чакащи е вид изкуствена регулация. Далеч съм от мисълта, че идеята за въвеждане на листи на чакащите в болниците ще срещне пълно одобрение от всички. Но след като преобладава убеждението, че реформа трябва да се направи, то трябва да ? дадем шанс", каза още доц. Ангелов.


www.tvevropa.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар