Translate

понеделник, 23 февруари 2015 г.

България е застрашена от епидемия от туларемия



Туларемията е остро инфекциозно заболяване, което се причислява към групата на зоонозите.  За заразяване е достатъчно съвсем малко количество от бактерията франсисела туларенсис -
10-30 бактерии. Заради това заболяването е в списъка на особено опасните инфекции, които имат потенциален риск за биологично оръжие. Инкубационният период е 3 до 5 дни след вдишване на засъхнали екскременти от гризачи, ухапване от кърлеж или работа със заразени животни или храни.

От януари досега има 16 потвърдени случая при нито един за 2014 г. От МЗ са изпратени указания на районните здравни инспекции за необходимите мерки, съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Заболяването обхваща Софийско, Пернишко, Брезник, Трън, но и Старозагорско, Хасковско, Бургаско, Ямболско.

Същевременно заради топлата есен на м. г., храната по полето и наводненията са на лице изключително добри условия за увеличаване на популацията на гризачите. А с настъпващия сезон на кърлежите през март и април рискът от заразяване с туларемия става още по-голям. Образувани са много разливи и влажни зони, които ще се задържат още дълго време и които също създават условия за огромен брой летящи преносители на болестта, като комари и папатаци, които през т. г. ще бъдат повече.

Заразата се пипва при лоша хигиена и употреба на заразени хранителни продукти или вода, оставена най-често в мазета. Ако мишките са уринирали или са оставили екскременти върху ябълки, картофи, буркани и те не се измият добре, болестта лесно се развива у човека. Резултатът е същия, ако кръвосмучещо насекомо е ухапало заразено животно, а след това - и човек.. Докосването, дрането и консумацията на умрели диви животни е абсолютно забранено при данни за туларемия. За да не се стигне до епидемия като през 90-те, когато заболяват над 400 души, основно в Пернишка и Софийска област, критично важно е общините да изпълнят указанията на МЗ за унищожаване на гризачите и пръскане против кърлежи и комари - навреме, с ефикасни препарати и в достатъчни концентрации.

Туларемията първоначално прилича на грип - с температура, болки в мускулите, кашлица, отпадналост. Чак когато се стигне до подуване на лимфните възли - най-често по шията, започва да се мисли и за туларемия.

Туларемията не се предава от човек на човек, но секретите от рани по кожата са заразни, пише в указанията на Националния център по заразни и паразитни болести за работа със заразата, публикувани на неговия сайт. Тя се среща в 6 форми, сред които кожна, с подути лимфни възли по шията, белодробна, чревна с диария и повръщане. Навреме започнатото лечение с антибиотици в повечето случаи води до излекуване. Затова най-важна е бързата диагностика. Използват се антибиотици като стрептомицин, гентамицин, доксициклин, ципролфоксацин в курсове от 2 до 3 седмици според фазата на заболяването и прилагания препарат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар