Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

Наградиха с орден „Стара планина" бащата на инвитрото в България



Президентът на България Росен Плевнелиев удостои с орден „Стара планина" - първа степен доц. д-р Атанас Щерев – бащата на инвитрото в България, за заслугите му в областта на репродуктивната медицина и развитието на модерното акушерство и гинекология.
През 2013 г. беше отбелязан четвърт век от раждането на първите бебета, заченати след инвитро процедури в България. Този успех е дело на доц. д-р Атанас Щерев и ползотворната му съвместна работа с биолога проф. Илия Ватев и акушер-гинеколозите д-р Йосиф Димитров, д-р Валентин Лачев, д-р Владимир Янков и др.
Освен че въвежда инвитро процедурите в страната, доц. Щерев заедно с д-р Валентина Мазнейкова и доц. д-р Виолета Димитрова са първите, които въвеждат ултразвуковата диагностика в акушерството и гинекологията у нас. В последствие този екип извършва за пръв път в България високоспециализираните прегледи за фетална морфология (на плода). Доц. Щерев прилага за първи път в България редица нови оперативни техники, гинекологични манипулации и терминологични нововъведения.
В изминалите почти три десетилетия доц. д-р Атанас Щерев допринася изключително много за развитието на българската репродуктивна медицина. Благодарение на внедряването на инвитро методиките и дългогодишните му усилия по развитието на репродуктивната медицина в България, 5% от родените у нас деца годишно са заченати с помощта на специалистите по асистирана репродукция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар