Translate

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

МЗ предлага данък "Вредна храна" върху най-нездравословните продукти



43% от децата в България се хранят с вредни храни. Вследствие на това над 30 на сто от учениците на възраст между 6 и 19 години са с наднормено тегло, а 12,7% са затлъстели, каза заместник-министърът на здравеопазването на д-р Ваньо Шарков пред Нова телевизия. СЗО вече излезе с позиция, че нездравословното хранене е по-вредно от тютюнопушенето, добави той.
МЗ разработва цял един нов проект за налагане на определен акциз върху храни, съдържащи вредности - трансмастни киселини, сол, захар, кофеин над определи количества, обяви
здравният министър д-р Петър Москов. С налога ще бъдат обложени всички храни, които бъдат определени за вредни, като мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. В списъка със сигурност ще влязат чипсове, сухи пасти, закуски, както и стоките, които се предлагат от заведенията за бързо хранене, а също и млечните продукти с палмово масло, газирани напитки. Според експерти обаче вредните храни са и солените. Например, ако в една пилешка пържола от 100 грама има над 1 грам сол, тя се счита за вредна.
По принцип идеята е добра, но като цяло вдигането на данъците няма да увеличи приходите в хазната, а увеличава сивата икономика, каза председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. По думите и тази мярка няма да има никакъв ефект, защото най-вероятно ще доведе до намаляване на теглото на продукта, който ще бъде обложен с 10 на сто данък от цената му, т.е. очакването поскъпване ще е до 10% от крайната цена. Затова от федерацята предлагат намаление на ДДС по диференциран принцип – за полезните храни като хляб, месо, сирене и др.
Трябва да се приеме и наредбата за детското хранене, която още чака, посочи Кукушева и добави, че по официално изследване българският хляб е най-безсолният в цяла Европа.
Според директорът на Българската агенция за безопасност на храните проф. Пламен Моллов трябва да се засили контрола върху качеството на продаваните у нас храни, а не да се търси популистко решение чрез данък върху храни, обявени за вредни. Той посочи, че нормата за вредно количество сол е 5 грама, според Световната здравна организация, което се съдържа в половин килограм сланина, което едва ли някой изяжда на едно сядане на масата. По думите му ако се започне със солта, то трябва да има данък и за захарта, за брашното.
В Европейския съюз само Дания и Унгария са наложили специфичния данък, но цените на храните са се повишили. В Мексико опитаха да наложат данък върху безалкохолните напитки, но индустрията се възпротиви, защото 20 хил. души ще останат без работа. В САЩ, в 30 щата, облагането с по-висока ставка на безалкохолните напитки претърпя провал.


Няма коментари:

Публикуване на коментар