Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

Д-р Мариана Контева е новият републикански консултант по кардиология



Д-р Мариана Контева,управител на специализираната болница по кардиохирургия в Бургас,
Кардиоцентър "Понтика", е определена за републикански консултант по инвазивна кардиология и кардиология със заповед на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Това става ясно от профила на лечебното заведение в CredoWeb. Д-р Контева е предложена от Дружеството на кардиолозите.
Д-р Контева е инвазивен кардиолог, който наложи нов социално отговорен модел за медицина в Бургас и региона. Преди 4 г. тя поема предизвикателството да напусне работата си в МБАЛ "Токуда" София, за да създаде и оглави първата специализирана кардиологична болница в Бургас. По нейна инициатива стартираха профилактични програми за ранно диагностициране на сърдечноболните пациенти от областния град, съставните селища и общините от областта.
Болницата създава организация за максимално бърза реакция на дежурен екип при инфаркт в рамките на 15-20 минути, покривайки световните стандарти. Това е едно от най-големите достижения - овладяването на спешните състояния в областта на кардиологията и кардиохирургията, при които смъртността е много голяма, ако се приложи конвенционално лечение.
Д-р Контева стана също така инициатор на десетки изнесени скринингови прегледи за болни от захарна болест във всички селища на областта, както и такива в Бургас. Диабетноболните бяха обхванати с безплатни прегледи, чиято цел е да бъдат предотвратени най-страшните усложнения като ампутация на крайници и инфаркт. Диабетът много често е съпътстван от сърдечносъдови заболявания, те са съвременен бич и ранното диагностициране е гаранция за предотвратяване на инвалидизация и шанс за пълноценен живот, казва лекарката. Тя е член е на Европейското дружество по инвазивна и интервенционална кардиология, Националното дружество на инвазивните и интервенционалните кардиолози и Националното дружество на кардиолозите

В. „Животът днес”

Няма коментари:

Публикуване на коментар