Translate

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Без фойерверки за стоте дни на кабинета



Семпъл бе отчетът за първите сто дни на втория кабинет "Борисов". Такива впечатления оставиха в петък (13 февруари) четиримата вицепремиери Румяна Бъчварова, Томислав Дончев, Метена Кунева и Ивайло Калфин.

Едно от основните неща, които отбеляза вицепремиерът по коалиционната политика и
държавната администрация Румяна Бъчварова, бе, че ядрото на сегашната изпълнителна власт е съставено от хора, които се връщат на своите постове и не е трябвало да губят време, за да се адаптират. "Влязохме много добре подготвени - подчерта тя - а съществена част от екипа има управленски опит." Иначе премеждията, които срещнало правителството през изминалите три месеца, били в много аспекти - като се започне от външнополитическата и неспокойната геополитическа ситуация и се стигне до вътрешните предизвикателства, свързани със стабилизиране на финансовата система, справянето с кризата около КТБ, с възстановяването на плащанията по европейските фондове... Вече се работело по приетата от парламента стратегия за съдебна реформа и се правели първите промени в сектора на здравеопазването . Друг плюс бил редактираният Закон за МВР, а оттук насетне на дневен ред щели да са измененията в образованието и в пенсионния модел.

Другият вицепремиер Меглена Кунева изтъкна, че реформите неизбежно ще се проведат. По думите й - правителството видимо е излязло от международната изолация, в която била България преди. Като основен свой приоритет тя определи приемането на страната в Шенгенското пространство.

Вицепремиерът и министър по социалната политика Ивайло Калфин каза, че до голяма степен между него и останалите му колеги има единомислие и вижда желанието да се правят реформи, от които да има конкретни резултати. Той заяви, че въпреки съкращаването на разходите в отделните министерства ръководеното от него ведомство разполага с 200 млн. лв. повече, за да се справи със социалните проблеми.

Четвъртият от заместниците - Томислав Дончев, посочи, че в някои сектори кабинетът вместо да развива, е трябвало да спасява проекти или цели области, като например енергетиката, публичните финанси или цялата система на еврофондовете. Дончев бе най-самокритичен, споделяйки, че дотук управляващите са успели да стабилизират държавата, но досега са балансирали между трудния старт на реформите и осигуряването на сигурност. Все пак той не пропусна да спомене, че от изплатените през миналата година над 1 млрд. лв. по европейските програми, около 42 на сто са били усвоени по време на новото правителство.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев пък каза, че посоката е вярна, но темпото е слабо. А Валери Симеонов от Патриотичния фронт направо даде четворка на премиера Бойко Борисов и остави на поправителен финансовия министър Владислав Горанов.

От Движението за права и свободи "писаха" една компромисна тройка. Според заместникпредседателя на парламента от квотата на ДПС Алиосман Имамов: "Тази власт се изгражда върху гнила идеологическа основа. Това бяха сто дни на безпринципни компромиси между различните идеологически партньори на управлението. Сто дни на политически репресии срещу кадрите на ДПС и на други партии". Колкото до позицията на БСП, тя е, че има сто дни имитация на реформи и социално неангажирано управление.

Няма коментари:

Публикуване на коментар