Translate

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Февруари - месец на шоколада



Ние всички обичаме шоколад, повечето от нас вероятно го ядат всеки ден, или поне няколко пъти седмично. Той е един от най-обичаните хранителни продукти в света, и мнозина биха
казали, че не могат да живеят без него. Повечето от нас вероятно си мислят, че знаят всичко за този десерт, но foodpanda, ви представя 10 любопитни и интересни факти:
-1. Историята на шоколада започва в Северна и Южна Америка, преди повече от 4000 години. Първото какаово дърво е открито в тропическите гори на Амазонка. Думата шоколад идва от ацтеките – cacahuatl
-2. Производителите на шоколад са били основно роби. Смята се, че в Африка са работели около 72 000 деца в шоколадовите ферми. Някои от тези деца, никога не са опитвали готовото сладко изкушение.
-3. Много шоколадови сладкиши съдържат малък процент от истинския шоколад, около 10%.
-4.Млечният шоколад е сравнително ново кулинарно изобретение. Измислен е през 1876 г., за да се смекчи горчивия вкус. Какаото е било смесвано с подсладено кондензирано мляко.
-5. Ацтеките са използвали шоколада като валута. Какаовите зърна са били толкова ценни, че с 10 зрънца, може да си купиш един заек, Бедните жители са правили фалшиви зърна от глина.
-6.Шоколадът е с високо съдържание на антиоксиданти, което го прави много полезен. Флавоноидите предпазват от рак и спомагат дейността на сърцето.
-7. Шоколадът не само съдържа кофеин, но и по-малко известното лекарство, наречено
теобромин. Теоброминът е подобен на кофеин, но с по-мек ефект. Някои предварителни изследвания показват, че той може да бъде от полза за потискане на кашлицата.
-8. Ацтекските владетели са пиели десетки чаши горещ шоколад на ден. Те не го подслаждали, а го пиели горчив. Испанците са първите хора, които добавяли захар в шоколада.
-9. Светът е изправен пред сериозен недостиг на шоколад. Това е така, заради множеството заболявания, които засягат дърветата в Латинска Америка. Търсенето на шоколад се увеличава всяка година, което прави трудно снабдяването, поради болестите, които засягат страната на какаото.
-10. Най-големият шоколад, създаван някога е тежал почти шест тона.

www.novini.rozali.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар