Translate

понеделник, 16 март 2015 г.

У нас над 144 203 са регистрирани за лечение българите с психични заболявания е в края на 2013 година



Това показват данни на Националния център за обществено здраве и анализи, цитирани от здравния министър д-р Петър Москов в писмен отговор на депутатски въпрос.
В България липсва цялостна информационна система, за проследяване лицата с психични
заболявания, което е и причината да няма точни данни за техния брой. Всеки пети българин е преживял психическо разстройство поне веднъж в живота си, но само една четвърт от тях са потърсили помощ от психиатър, твърдят специалисти. Изследването установява още, че над 20% от дните, в които българите са били неработоспособни, са свързани с психично разстройство, макар и временно.
Министерството на труда и социалната политика обмисля промени в Закона за социално подпомагане по отношение на хората с психични разстройства. Идеята е да се даде възможност на болни сами да решават дали да постъпят в специализирани домове или защитени жилища.
Настъпващата пролет традиционно изостря състоянието на хора с диагнози като биполярно разстройство и шизофрения.
„При нас няма нито едно празно легло, нови болни ще приемем чак след половин месец”, съобщи проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и началник на Клиниката по психиатрия в столичната Александровска болница. В момента там лежат предимно млади хора на 30-40 години с депресии, тревожни разстройства, панически атаки. Центърът по психично здраве в Бургас също се задъхва от многото болни, тъй като той е единствен в цялата област, в която живеят над 430 000 души, а идват и пациенти от Ямбол и Сливен”, каза началникът му д-р Надя Желязкова. В центъра записват болни най-вече със зависимости, неврози и психози, които могат да бъдат приети най-рано след десетина дни. Подобната е картината и в останалите региони на страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар