Translate

петък, 20 март 2015 г.

Всеки десети българин влиза в категорията "дълбока бедност"



Въвеждаме понятието „дълбока бедност", като това са хората, които са най-отдалечени от средната класа, т.е. доходът им е до 40% по-нисък. Под този праг пада всеки десети българин.
През 2013 г. 21 на сто от населението е в риск от бедност, а един на всеки десет е в риск от дълбока бедност, съобщи Петър Ганев - старши икономист в Института за пазарна икономика, цитиран от БНР.
Ганев посочи като основни причини за обедняване на хората лошото образование и безработицата, а за малцинствените групи - и животът в гето.
"Най-рискови по отношение на бедността са семействата с двама възрастни с лошо образование с поне три деца и живеещи в райони с висока безработица. Най-ниската линия на бедността - т. нар. дълбока бедност, е за хора с доход 40 процента от медианния доход на глава от домакинство. По данни на НСИ този медианен доход за 2013 година е близо 3000 лева годишно или 250 лева на месец. Тоест, близо 700 хиляди души в страната живеят с доход под 100 лева месечно, а като бедни се определят 1,5 млн. души с 60 процента от медианния доход или 150 лева месечно", са изчислили в Института.
Сред най-рисковите групи, които са зависими от качеството на образование и процесите на пазара на труда, са безработните и неактивните хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар