Translate

понеделник, 16 март 2015 г.

Премиерът Бойко Борисов: За да има мир, не трябва да се дава предимство на един или друг етнос



За първи път премиер и здравен министър почетоха жертвите от Буново

30 години от атентата на гара Буново:
           - "Толкова е крехък на Балканите етническият мир, че трябва да се внимава много.
Далече съм от мисълта и да се дава предимство на един или друг етнос, само защото трябва да има мир", заяви премиерът Бойко Борисов след церемония, на която бе почетена паметта на жертвите от атентата на гара Буново. Той отбеляза, че в правовата държава законите определят посоката, затова всички български граждани трябва да живеят заедно, да живеят разумно и спазват законите.
            -На 9 -ти март 1985 г. бомба с часовников механизъм, поставена във вагон за майки с деца във влака от София за Бургас, отнема живота на две деца, две жени и трима мъже, други 9 пътници - две от които също деца, са ранени.
           - "Тероризмът се отрича от всички. В този етнически мир, в който живеем в България, трябва да сме много внимателни и в едната, и в другата посока. Нито е било правилно да им сменят имената, да ги прокуждат от България и да дават и те жертви. Нито е правилно по такъв начин да се отговори на тогавашната държавна политика на Възродителен процес. Осъждаме и двете неща и всеки здрав разум и разсъждение би трябвало да е в тази посока", заяви Борисов след краткия исторически разбор.
            -"Дойдохме тук, не за да търсим политически или каквито и да било дивиденти. Като християни ние сме научени да прощаваме. Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място, преди трийсет години загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора", каза министър-председателят.
            -"Аз съм бил и на подобни мероприятия и на български мюсюлмани, загубили живот, когато стотици хиляди български мюсюлмани бяха прокудени от домовете им, в следствие на политиката на една върхушка тогава. Далеч съм от мисълта, по какъвто и начин да бива оправдаван акт на насилие, за да докажеш своя политическа правота или несъгласие", заяви Борисов.
            -Той направи паралел с Париж, където "християни, мюсюлмани, всички се хванаха за ръце и демонстрираха срещу безсмислената безумна смърт на невинни хора. За това призовавам и ние в България да сме безкомпромисни към тероризма".
            -Министър-председателят отбеляза, че в правителството, което ръководи, има и мюсюлмани. "Това е пътят, това е България - трябва да живеем заедно, добре и да използваме всички сили и ресурси на държавата, за да си я стабилизираме", каза той. Борисов напомни, че парламентът е мястото, където може да се прокарват политики, да се търсят мнозинства и да се прави политиката.
            -"Всички ние, и християни, и мюсюлмани, в България трябва да намерим начина да живеем по най-добрия за всички нас. Конфронтацията е пагубна и виждате, че до нищо добро не води", заключи той.
            -Борисов поздрави председателя на НФСБ Валери Симеонов, който заедно с ВМРО организираха отбелязването на 30-годишнината от атентата на гарата със заупокойната литургия в памет на жертвите.
            -Пред репортери премиерът добави, че това е терористичен акт, който не се забравя. "Действително и изводите, и поуките, и това, което всеки от нас трябва да прави, е да не се получава такова нещо. Да се покаже, че не сме го забравили и трябва много да се работи, за да не се случва и за в бъдеще подобно нещо", заяви той.
            -"Днес е ден, в който всички трябва да си кажем пред себе си - готови ли сме с общите си поуки от миналото. Тук сме всички, независимо от това дали в ежедневието сме противници, дали имаме непримирими противоречия. Тук сме, за да кажем, че осъждаме терора. Защото терорът е ужас на битово ниво. Терорът няма цвят, няма религия, няма етнос", заяви министърът на здравеопазването Петър Москов .
            -"Дали това е държавен терор, който държи в страх хората като потъпква родовата им памет, дали това е реакцията на безумци, които убиват деца в израз на отчаянието си. Оръжието на терора е страха. Срещу този страх единственото противопоставяне е да има силна, единна, европейска държава. Държава, която да бъде гарант на свободата, на надеждата и на достойнството на всичките си граждани, независимо от техния етнос, религия или цвят", добави Москов.


www.mediapool.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар