Translate

понеделник, 16 март 2015 г.

Политическият харем на Бойко Борисов



Вече е факт, че новата дясна ръка на Бойко Борисов, фаворитката в неговия политически харем, Румяна Бъчварова е първата жена министър на вътрешните работи, ако не броим формалното тримесечно назначение на поста на служебната Петя Първанова. Управляващото мнозинство изтъкна като плюс факта, че като социолог по професия тя не е била в системата на сигурността и това може да й гарантира по-голяма независимост при вземане на решенията. Радан Кънев посочи, че исторически и манталитетно Бъчварова е външна на
ченгеджийницата. По думите му МВР трябва да стане не ченгеджийско блато, а част от една реформирана администрация. "Патриотичният фронт" обаче изказа съмнения, че тя ще успее да се справи с битовата престъпност и очакваната бежанска вълна.
Според независимия Велизар Енчев социолог начело на МВР е добър избор, ако България е със скандинавски равнища на престъпността. Той нарече Бъчварова "кадрово безумие". По думите му целта да е начело на МВР била да не хване купения вот в циганските махали на изборите. "За ума на всеки владетел може да се съди по хората, които го заобикалят", цитира той Макиавели.
От БСП и ДПС изразиха резерви именно за това, че Бъчварова е социолог и не познава механизма на работа на МВР. Лютви Местан посочи, че персоналните промени в българските правителства са естествено явление, но когато това се случва малко след 100 дни от управлението, има вътрешнопартийни и общо политически измерения. Той поясни, че няма да коментира кандидатурата на Бъчварова от гледна точка на социологическия й опит, правейки аналог с изказванията на премиера, че филолог не може да ръководи спорта.
А Бъчварова е най-довереният човек на лидера на ГЕРБ в момента. На нея и още две дами - Цецка Цачева и Менда Стоянова, бяха поверени тежките преговори за постигане на коалиционно управление след изборите през октомври. На нея е възложена и отговорността за коалиционната политика и постигането на консенсус между партньорите при спорни въпроси. В нейните ръце е поставена и административната реформа, а сега вече и ключовото силово ведомство, което всъщност ще контролира лично Борисов.
Да припомним, че преди броени седмици „БАНКЕРЪ" (бр. 8) написа, че след като направи шеметна политическа кариера за кратко време, Румяна Бъчварова стана новият силен човек в ГЕРБ, вторият след лидера на партията и премиер и негова вярна дясна ръка. Сега ще направим и една прогноза.
Ако приемем за шега думите на Борисов, че може да „сложи" жена за президент, и допуснем, че лично той ще се кандидатира за поста като венец на политическата му кариера, то Румяна
Бъчварова ще е най-Вероятният министър-председател на България при държавен глава Бойко Борисов.
Тя не е първата, която бива поставяна на ключов пост от лидера на ГЕРБ. Оказва се, че той разполага със сигурен контингент от верни лично нему дами съпартийки, на които може да се довери в трудни моменти и да е сигурен, че няма да го предадат. Освен това в тяхно лице Борисов не вижда и конкуренция. Например той никога не се е дразнел от по-високия от неговия рейтинг на еврокомисар Кристалина Георгиева, даже се гордеел с нея. Но е изключително ревнив, ако някой от министрите му го надмине при социологическите измервания.
По думите на социолога Андрей Райчев, Румяна Бъчварова е "част от политическия харем на Борисов". "Всички жени в него са еднакви. Много са лоялни и никога не се пъчат. Не искат да парадират с нищо. И освен това са много добри", обясни той и уточни, че обграждането с талантливи жени е много удобно.
Някои наблюдатели дори правят аналогия с либийския диктатор Муамар Кадафи, чиято лична охрана, както всички знаем, се състоеше само от жени. Но там историята бе малко по-друга.
По време на първия мандат на ГЕРБ беше лансирана първата жена председател на Народното събрание Цецка Цачева. На плевенската юристка й се наложи да се учи в движение, често падаше в капана на опитната парламентарна опозиция БСП с нейните безбройни процедурни хватки. Но нито веднъж не се предаде и не изневери на Борисов, каквито и нестандартни прищевки да й сервираше. Пазеше го и го защитаваше дори с цената на нарушаване на правилника за работа на Народното събрание. Вече за втори път председател на българския парламент Цачева е много по-уверена, макар и не винаги поведението и думите й да са най-уместните.
Борисов лансира и първата жена кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Тя се оказа „дялан
камък", който пасва навсякъде, защото преди това беше за кратко министър на образованието в първото правителство на ГЕРБ. В момента кметицата е с най-висок рейтинг - над 60 на сто, и има всички шансове да бъде избрана за трети мандат. Излишно е да се подчертава изключителната й лоялност към лидера на ГЕРБ, която я изведе до заместник председателското място в партията.
Една от безспорните фаворитки на Борисов е регионалният министър Лиляна Павлова. Тя смени на този пост Росен Плевнелиев след кандидатирането му за президент, "прегърна" магистралите на Бойко като свои и се издигна в очите на вожда с невероятната си работливост. За малко да стане и вицепремиер заедно с Томислав Дончев в края на първото управление на ГЕРБ, но Борисов предпочете да хвърли оставка сред протестите заради високите цени на тока. В предишния парламент Павлова седеше неотлъчно до лидера на първата депутатска банка, а някои по-наблюдателни люде дори твърдяха, че го е гледала нежно като влюбена жена. И в сегашния кабинет Павлова е един от най-старателните министри, която с плам защитава и пропагандира програмата за саниране на правителството.
От дамския антураж на Борисов е и енергийният министър Теменужка Петкова. На нея беше поверен един от най-трудните ресори, с най-много проблеми и лобистки интереси. Твърди се, че тя е личен избор на премиера. Петкова спечели вниманието на лидера на ГЕРБ, след като в края на 41 -вото НС в една анкетна комисия като шеф на АДфИ води люта битка с червения депутат Румен Овчаров, за да докаже какво зло за България е АЕЦ "Белене". Премиерът разчита на нея и на шефката на
КЕВР Светла Тодорова да удържат положението с цените на тока и да не допуснат да се повторят февруарските протести от 2013 година.
В известен смисъл към политическия харем на лоялните към Борисов дами може да се прибави и вицепремиерът Меглена Кунева. Тя е от Реформаторския блок, коалиционен партньор на Борисов, но цялата й неприязън към неговата недостатъчна интелигентност и недемократични методи на управление изчезна в мига, в който около десницата замириса на власт. Така, както Кунева се бореше за връщане на нормалността в държавата след първия мандат на ГЕРБ, сега е един от най-верните членове на кабинета „Борисов 2".
Разбира се, в политическия харем на Бойко Борисов има и дами, които са разочаровали своя покровител, вземайки се твърде насериозно и опитвайки се да заиграят самостоятелно зад гърба му. Такава издънка бе кратковременният външен министър Румяна Желева, която жестоко изложи този, който я бе номинирал за еврокомисар и България пред Европейския парламент. Но нейният провал даде възможност да изгрее звездата на Кристалина Георгиева, идеално вписала се в брюкселските бюрокрация и манталитет. Тя неизменно държи най-високия рейтинг при социологическите проучвания у нас, най-вероятно защото изобщо не е български политик. А в момента е еврокомисар за втори мандат и заместник-председател на ЕК. Любопитното е, че винаги когато настъпи някаква кризисна ситуация около ГЕРБ и Борисов, започва да се говори за нея като за „авариен премиер", ако се наложи.
Недоразумения бяха и двама здравни министри на Борисов. Професорът Ана-Мария Борисова, която той простодушно призна, че е срещнал на разклона за Търново, хвърли в джаза всички ресорни журналисти с неадекватните си пресконференции и още поне разбираеми действия. „Тежката артилерия", според израза на самия Борисов, юрисконсултът в Русенската психиатрия Десислава Атанасова издишаше отвсякъде и успя за нула време да настрои срещу себе си лекарското съсловие и пациентските организации . Опозицията направо я взе за мезе. Тя обаче някак си успя да запази благоволението на лидера и бе възнаградена с депутатско място в 43-ото НС.
Вероятно най-голямото разочарование за Борисов беше властната юристка от Монтана Искра Фидосова, която с желязна ръка държеше парламентарната група на ГЕРБ през първия управленски мандат. Инициалите й изплуваха издайнически от прословутото тефтерче на Филип Златанов. Е, те бяха в компанията на Ц.Ц. и Б. Б., но в крайна сметка тя опра пешкира и беше „посъветвана" от патрона си да напусне всичките си партийни и парламентарни постове, както и политиката.
Когато се налага, верните жени от харема могат и да горят като бушони в името на Султана.

В. „Банкер

Няма коментари:

Публикуване на коментар