Translate

понеделник, 9 март 2015 г.

Асоциацията на университетските болници иска особен финансов статут



По инициатива на Асоциацията на университетските болници в Република България (АУБ), в УМБАЛ „Александровска", се състоя среща на ръководството на МЗ с директорите на
университетските болници в страната. Повод за срещата бе обсъждането на въпроси и предложения от Асоциацията, свързани с медицинската дейност и финансовия ресурс на университетските лечебни заведения, Наредба №1/22.01.2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, медицинските стандарти и други. Асоциацията отправи искане към здравното министерство за особен финансов статут на университетските болници и въвеждане на действащата в света „Методика за относителни тегла на медицински дейности", на основание, че те са база за специализация на студенти и са болници с трето ниво на компетентност, към които се насочват най-много тежко болни от страната, които допълнително изразходват значително количество средства за лечение.
Здравният министър д-р Петър Москов призова мениджърите към финансова дисциплина и преоценка на досегашния маниер на изразходване на средства, подчертавайки, че това ще бъде основен приоритет в неговата политика към всички болници. Той обясни, че за лечебни заведения, които имат задължения, ще бъдат изготвени анекси към договорите за управление, в които ще бъдат ясно разписани стриктни правила за отчетност, за ангажименти към финансовото състояние на болницата и към НЕнатрупване на нови задължени. По негови думи, с анексите „собственикът ще има ангажимент към собствеността си". В хода на разговора, ръководството на здравното ведомство гарантира, че болниците, които оказват спешна помощ, ще получат 95% спрямо реално заплатената дейност за 2014 г., а останалите лечебни заведения - 90%.
Зам. здравният министър д-р Бойко Пенков увери болничните мениджъри, че ще имат абсолютна яснота за ресурса, с който разполагат. Той не отрече, че надлимитната дейност, остава за сметка на лечебното заведение, независимо, че тя е реално извършена. Въпреки, че решението на Надзорния съвет на НЗОК е несправедливо, д-р Пенков се обоснова с мотива, че доброто управление е планираното управление. Ръководството на МЗ призова мениджърите и към икономии с предложение за пенсиониране на навършилите пенсионна възраст служители, съкращения на немедицински персонал, изписване на по-евтини лекарства (генерици), където случаят позволява и др.
От АУБ изразиха безпокойство, че ако се спазят лимитите и изискването за листи на чакащи, това заплашва да се нарушат медицинските стандарти, от там съответно и нивото на компетентност на университетските лечебни заведения. По отношение на качеството на медицинските услуги, д-р Москов сподели, че е в ход изготвянето на критерии за удовлетвореност на пациентите. Въз основа на покриването им от болницата, НЗОК ще сключва или не договор с лечебното заведение или с негова отделна структура. Той подчерта, че тези критерии ще бъдат ясни и обективно прецизирани от „Съюза за добра практика" в лицето на МЗ, ИА „Медицински одит" и НЗОК , и ще представляват кумулативна оценка за качество, в която субективността ще бъде сведена до минимум. Членовете на АУБ настояха за ясна прогнозируемост на публичните разходи за медикаменти, визирайки онколекарства за домашно лечение, които са в размер на милиони левове, и препоръчаха те да бъдат изведени в доболничната помощ. В дискусията по Наредба № 1/22.01.2015 г. на МЗ за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, членовете на Асоциацията настояха за включване на специализиращите лекари в Приложение 1 към списъка на лекарите, които могат да работят по клинични пътеки, и стартовото възнаграждение на специализанта да бъде според КТД на лечебното заведение, а не по фиксирани норми, както е в момента. В края на срещата д-р Москов обеща да се запознае подробно с въпросите, които не бяха дискутирани по време на нея, да търси тяхното решение и да вземе под внимание обсъдените вече предложения на болничните мениджъри. Здравният министър изяви желание да продължи конструктивния диалог с АУБ и срещите в този формат да се превърнат в традиция. Той изрази увереност в мощния потенциал на университетските болници за успешното реформиране на здравната система в България и подчерта, че самият той има дългогодишен стаж в университетско лечебно заведение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар