Translate

сряда, 4 март 2015 г.

Cells4Life представи нов революционен метод за извличане и съхранение на стволови клетки



Юлияна Дончева – клиент на Cells4Life, сподели своя опит като майка по време на форума - "Възможности в съхранението на стволови клетки и практическото им приложение в медицината“.
Иновативният метод „Toticyte”, бе представен от д-р Дрю, научен директор на най-голямата банка за съхранение на стволови клетки - Cells4Life.
„Чрез метода Toticyte се намалява до минимум нивото на червените кръвни клетки и се запазва на 100% останалите компоненти. По този начин се елиминират рисковите фактори, свързани с несъвместимост на ABO/RH при алогенна трансплантация”, съобщи д-р Джеф Дрю, водещ учен в областта на молекулярната вирусология и микробиология.
По време на събитието стана ясно, че Cells4Life е единствената компания в света, която предлага услугата за съхранение на част от тъканта на пъпната връв заедно с пробите от цяла кръв от пъпна връв и от кръв с намален обем.
Първата и единствена компания извън САЩ, която използва специален транспортен сет и охлаждащо устройство при транспорта, което гарантира температура от 2 до 8 градуса за 48 часа, е създадена през 2002 г. с централен офис във Великобритания и представителства в 45 държави. Лабораторията на една от малкото тъканни банки, които имат правото да оперират както в Европа, така и в САЩ, работи денонощно през цялата година, което е от изключително значение, защото колкото по-бързо се замрази пробата, толкова повече клетки се съхраняват. В тази връзка д-р Дрю сподели: „Преглеждайки различните налични услуги за съхраняване установихме, че всички те използват т.нар. метод с „намален обем”, който извлича само един вид кръвообразуващи стволови клетки от кръвта от пъпната връв на бебето след раждането му. Ние обаче бяхме наясно, че съхраняването на цяла кръв от пъпна връв предоставя много повече възможности - не само позволява съхраняването на повече на брой стволови клетки, а и улавя повече видове стволови клетки. Компанията ни се разрасна и превърна в доставчик на пълния комплект услуги за съхраняване на стволови клетки, включващи съхраняване на цяла кръв от пъпна връв и модернизиран вариант на метода с намален обем. Нещо повече, ние се ангажирахме с мисията да станем най-добрият доставчик на тези услуги в света.”
Той подчерта, че в света са осъществени над 4500 проучвания със стволови клетки, които той нарече „течно злато” и съществуват два вида лечение със стволови клетки. Това са трансплантите и регенеративната терапия. По думите му фокусът се измества все повече към тази новаторска област в медицината - регенеративната терапия, която използва стволови клетки за възстановяване или подмяна на увредените тъкани и органи. Тази много вълнуваща област на медицината, обещаваща изключителни възможности, заяви д-р Дрю.
У нас Cells4Life е от четири години. Това е единствената тъканна банка в България, която съхранява и обработва цялата кръв и тъканта от пъпната връв.
По време на форума д-р Цветан Алайков, завеждащ отделение по клинична хематология в УБ “Софиямед”, представи широкото приложение на стволовите клетки в хематологията.
„Детска церебрална парализа, алцхаймер, инсулт, множествена склероза, болест на Паркинсън – това са само част от болестите, които ще се лекуват с помощта на стволовите клетки, сподели д-р Росен Калпачки, началник Клиника по нервни болести в УМБАЛ "Св. Анна“. В момента, обаче медицината само провежда изследвания и опити в тази насока с животни и всичко предстои да видим в бъдеще,” коментира той.
--------
Стволови клетки се наричат основните или т.нар. „наивни” клетки, които имат способността да се трансформират в специализирани клетки, в зависимост от нуждите на тялото. Те могат да се открият в различни части на човешкия организъм. Най-богатите източници на „наивни” видове стволови клетки са кръвта и тъканта от пъпната връв, която освен неограничените соматични стволови клетки, съдържа също мезенхимни стволови клетки, васкуларните ендотелни стволови клетки и периваскуларните стволови клетки, за които също се смята, че ще имат огромен терапевтичен ефект в бъдеще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар