Translate

понеделник, 27 април 2015 г.

Токът скача с 20% - от догодина



С либерализацията на енергийния пазар производствените цени на тока ще се повишат с 16-18%, което от своя страна ще доведе до оскъпяване на микса за крайните потребители с 20%.
При отпадането на регулациите на пазара държавните производители като АЕЦ-а и ТЕЦ “Марица-изток 2” ще започнат да продават на цената на микса, а не както досега много по-евтино.
“Скъпата електроенергия ще доведе първоначално до спад на потреблението с около 25%”,
прогнозира Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. Той смята, че отварянето на пазара не трябва стане изведнъж, а поетапно и по-удачно е пълната либерализация да бъде завършена през лятото, когато консумацията на ток е по-ниска. Експертът предложи, за да се намали негативното влияние на високите субсидирани цени на американските тецове и зелената енергия да се улесни износът.
По думите на Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цените ще станат пазарни и това не означава, че те непременно ще станат по-високи.
Според министърът на енергетиката Теменужка Петкова необходимо е обществото да бъде запознато с това какво ще се случи след пълното либерализиране на пазара. Необходимо е да се проведе кампания за популяризиране на предстоящото отваряне на пазара, а преди либерализацията трябва да се подобри схемата за подпомагане на бедните домакинства смятат експертите.
По информация от КЕВР от 2000 г. досега 3 пъти са намалели средствата за енергийни помощи. А на три четвърти от абонатите на ерепетата се падат 25 и 30% от потреблението. По данни на Световната банка 61% от българските домакинства са енергийно бедни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар