Translate

вторник, 12 май 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Възможно е през 2016 г. да има 50 болници по-малко



ако парламентът приеме промени в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ), заяви пред БНР
министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. По думите му с промените НЗОК ще получи правото да избира с кои болници да сключва договор според реалните потребности на населението.
"Отсяването", след което лечебните заведения ще получават пари от вноските ни, ще става на конкурентен принцип и по обективни критерии, както в останалите държави от ЕС, включително доколко пациентът е удовлетворен от осигуреното лечение. Това се налага, тъй като в момента се наблюдава струпване на болници. Такова има в София, където те са над 90, в Пловдив и във Варна.
Предварителните разчети за размера на основния пакет на НЗОК ще бъдат готови в края на юни", допълни министърът на здравеопазването.
Промяната със сливането на структури също е записана в поправките на ЗЛЗ. Здравният министър уточни, че спестените пари от съкращаването на администрацията от здравните заведения в карето около Александровска болница ще отидат за медицинските работници и пациентите.
„Тези 9 болници през собствените си ръководства ще формират общо административно звено, което ще намали административните разходи на всяка една от тези болници между 500 000 и 1 милион лева. Тези пари, които са изработени от медицинския персонал, ще останат в болниците, но не за заплащане на администрация или различни проекти за строителство, а ще останат за лечение на пациенти и възнаграждение на персонала", обясни Москов.
Той смята, че всеки редови лекар ще подкрепи здравните реформи, а всеки самозабравил се феодал в държавна болница ще каже, че се нарушава доброто състояние на здравеопазването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар