Translate

петък, 15 май 2015 г.

Над 4 вида информационни и скринингови акции на Национална пациентска организация по време на „Мисия Здраве”

на два щанда – шатра 7.7 на Национална пациентска организация (НПО). Там ще провеждат, през първия ден на изложението , акция по кръводаряване, скринингови изследвания за
хронични вирусни хепатити и акция, посветена на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.
Ден 1-ви–Скринингова акция за хепатит
В шатра 2 (щанд 2.1), в първите два дни, ще се провеждат и скринингови изследвания за диабет и измерване на кръвната захар. По време на цялото изложение на щанда на НПО ще бъдат раздавани и информационни материали по различни социално-значими заболявания и инициативи на Сдружението.
Ден 2-ри Акция по кръводаряване
В рамките на втория ден – 16 май, ще се проведе кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване. В интервала от11.00 до 16.00 ч.в шатра 7.7. ще бъде разположен специализиран екип за кръводаряване, който ще бъде на разположение за всеки, който желае да дари кръв.Екипът на Национален център по трансфузионна хематология, съвместно с Български Алианс за кръводаряване, Национална пациентска организация и СО на БЧК ще предоставят иполезна информация по темата, като целта на кампанията е да семотивират хората да заемат активна позиция по отношение на кръводаряването.В интервала от 11:00 ч. до 15:00 ч. на щанд 2.1. в шатра 2, отново ще се провеждат безплатни скрининги за диабет с измерване на кръвна захар.

Ден 3-ти –Отбелязване на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
На 17 май ще се проведе акция, посветена на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва всяка година през третата неделя от месец май. Във връзка с това,неправителствени организации, работещи в областта на превенцията на ХИВ/СПИН и подкрепа на засегнатите от заболяването, съвместно с Национална пациентска организация, ще реализират специална акция, включваща скринингово изследване за ХИВ,предоставяне на информационни материали по темата и разясняване на проблема.
На шатра 7.7., освен информационните материали, ще бъде представен и специалния Манифест, излагащ рисковетеот епидемия от СПИН, които стоят пред страната ни, след като в края на годината Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария прекратява 12-годишното си финансиране на дейностите по превенция на ХИВ/СПИН в България.
Всеки, който желае да покрепи борбата срещу ХИВ/СПИН, ще има възможност да се снима пред специално създаден банер с посланията на инициативата и да бъде закичен с червена панделка „Покрепям борбата срещу ХИВ/СПИН!”.
В близост до шатрата на НПО, в интервала от 12 до 16 ч., ще бъде разположен мобилен кабинет, в който екипи на Фондация„Инициатива за здраве” и Сдружение „Здраве без граници” ще извършват безплатни и анонимни изследвания за ХИВ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар