Translate

понеделник, 4 май 2015 г.

За пета поредна в България отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Бехтерев



 Тази година кампанията „Малките неща имат голямо значение“ бе пренесена в Плевен.
Инициативата цели да информира обществото, че хроничната болка в гърба може да бъде сериозен здравословен проблем и затова от особено значение е ранната диагностика. От голямо значение е да се потърси такава още при появата на първите симптоми, за да се предотвратят по-тежки последици и дори инвалидизация.
През май на 5, 7, 12 и 13 май в Многопрофилната болница за активно лечение в Плевен се организират безплатни прегледи при специалисти ревматолози. Те ще се провеждат от 10 до 12:00 ч., след предварително записване на телефон 064/ 890609.
За да популяризират кампанията от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България и Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит вече са поставени лъжица, обувка на висок ток и връзки за обувки на централно място в Плевен, в близост до сградата на Областната администрация. Всеки от предметите разкрива различен битов проблем на човек, страдащ от ревматично заболяване. Идеята е да се да насочи общественото внимание към ревматичните заболявания и да покаже как те променят живота на хората, страдащи от тях. Скулптурите ще останат изложени в продължение един месец.
"Малките неща имат голямо значение“ стартира през октомври 2014 г., когато и на централни места в София бяха поставени същите скулптури. За да постигне по-широко разпространение на проблема, кампанията продължи в Пловдив и във Варна.
---

Болестта на Бехтерев, позната още и като анкилозиращ спондилит, представлява форма на хронично възпаление на гръбначния стълб и сакроилиачните стави, причинено от автоимунен процес. С развиването на заболяването постепенно движенията в гръбначния стълб се ограничават и се стига до пълното сливане на прешлените. Болестта на Бехтерев засяга основно млади хора между 18 и 35 години, като близо 30 000 българи са засегнати от заболяването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар