Translate

вторник, 12 май 2015 г.

Освидетелстването за трудоспособността на българите да става след получаване на експертиза от две комисии - медицинска и социална



а не както е в момента, само от ТЕЛК-овете, предвиждат от социалното министерство.
Комисиите ще определя вида и степента на заболяване, процента на работоспособност, какво
ще могат да работят вече освидетелстваните и каква социална и финансова подкрепа им е нужна, според установения процент на работоспособност.
„Така лекарите ще дават обективна оценка за пораженията на заболяването. Ако освидетелстваният е адвокат, социалната комисия ще прецени дали констатираният от лекарите диабет или примерно това, че е с липсващ крайник, му пречи и доколко да изпълнява служебните си задълженията. И финансовата помощ, която ще се отпусне, ще се обвърже с резултата от тази констатация“, посочи д-р Москов. С промените лекарските комисии ще се увеличат. Здравният министър обаче не уточни с колко, но увери, че промените няма да доведе до признаването на повече хора за инвалиди.
С други думи социалните експерти ще преценяват индивидуално за всеки човек може ли да работи, нужна ли му е инвалидна пенсия и в какъв размер. Категорично пациенти с една ръка, крак или око няма да се явяват повторно пред ТЕЛК, тъй като частите на тялото им няма как да се възстановят. А и здравната каса няма да плаща по 22 лв., с които за пореден път да установява, че българинът отново е с липсващ крайник. Очаква се промените да станат факт до края на годината.
Председателят на Националния съвет на хора с увреждания Красимир Коцев пък предлага Електронни досиета на всеки пациент да изготвя Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) като мярка за борбата с фалшивите ТЕЛК-ове.
„Във Франция дори посочват конкретно предприятие, където човек с увреждане може да отиде да работи. Освен това 70% от заплащането му се поема от държавата, а останалите - от фирмата. Българската държава обаче няма възможност да приложи този подход”, коментира той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар