Translate

вторник, 5 май 2015 г.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" предупреждават за протести, ако пенсионната реформа стартира



Синдикалистите се готви за стачка заради подготвяната пенсионна реформа. Те са против планираното плавно увеличение на пенсионната възраст от догодина. Идеята на социалния
министър Ивайло Калфин е възрастта, на която жените ще прекъсват работа, да се увеличава с по 2 месеца от 2016 година до 2023 година. След това нарастването на възрастта ще продължи с по 3 месеца до 2037 година, когато дамите ще излизат в заслужен отдих на 65 години. При мъжете увеличението на пенсионната възраст ще е още по-плавно. В следващите 2 години ще е с по 2 месеца, а след това до 2029 година с по месец на година. От профсъюза са категорични, че по-дългото оставане на пазара на труда ще доведе до повече разходи за държавата и до влошаване качеството на работа, нейното количество, както и необходимата концентрация.
"Повишава се рискът от заболявания, задълбочаване на съществуващи вече такива, инвалидизиране и смърт. Това води до повишаване и на цената на необходимо медицинско обслужване, което несъмнено ще рефлектира върху здравната каса и "Фонд Безработица", твърдят синдикалистите. В декларация до премиера Бойко Борисов, шефа на парламента Цецка Цачева, председателя на ресорната комисия Хасан Адемов и социалния министър Ивайло Калфин от КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за замразяване на пенсионната възраст и осигурителен стаж. Предложенията за промени в пенсионно-осигурителната система ще бъдат обсъдени от тристранката на 12 май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар