Translate

четвъртък, 21 май 2015 г.

Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Европейската комисия: Очакванията в Брюксел са, че ние ще успеем да запушим течовете в НЗОК



Това е посоката на очакванията в Брюксел - да запушим течовете от Здравната каса. Тази
препоръка не случайно е сложена там където обсъждаме обществените финанси, каза тя по Дарик радио.
Според заместник-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси очакванията са, че „ще създадем ценообразуване, което да не стимулира излишно натоварване с лекарски услуги, особено здравни услуги в болничните заведения, които може би да не са много необходими и всъщност дърпат пари от Здравната каса, докато тези средства всъщност могат да бъдат използвани за други цели.
Спорът/дебатите от последната седмица са именно това, което ЕК очаква от страната ни, затова дали правилно ориентираме ценообразуването, така че повече да се прави в областта на превенцията, така че хората да не се разболяват. Повече грижи да има за тях извън болничната система и да намалим броя на болниците, така че те да съответстват на нуждите на и на бюджета на България.
Георгиева коментира, че последните десетилетия много се увеличи броят на болниците. Според нея за нашия скромен бюджет по качеството на болничните услуги трябва да се работи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар