Translate

събота, 16 май 2015 г.

Фармацевтичните компании, производители на скъпи иновативни лекарства без аналог, задължително ще трябва да предоставят отстъпки на НЗОК



за да бъдат включени в в така нар. реимбурсен позитивен списък. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване с приетите на второ четене текстове в Закона за
здравното осигуряване (ЗЗО). Те приеха предложението на Министерски съвет, което предвижда централизирано договаряне на отстъпки между НЗОК и притежателите на разрешително за употреба индивидуално за всяка една фирма.
Отстъпките, които фирмите трябва да правят ще бъдат само за нови медикаменти и стари лекарства, които са сами в група, т.е. нямат референт на българския пазар. Ако даден генеричен продукт е нов за България, също ще се договарят отстъпки. Задължителни отстъпки ще има и за онкологичните медикаменти. Ако фирмите не дадат отстъпки, лекарствата им ще се изключват от списъка с безплатните медикаменти или изобщо няма да бъдат включени в него.
По всяка вероятност договарянето на задължителни отстъпки на фармацевтичните фирмите с НЗОК няма да се случи през тази година поради липса на технологично време за задействане на промените в закона.
Парламентарната здравна комисия отхвърли предложението, на здравния министър д-р Петър Москов и депутатите от Реформаторския блок доц. Димитър Шишков и д-р Валентин Павлов, за сключване на национално споразумение с фармацевтичния бранш, с което да се контролира ръстът на разходите на НЗОК за лекарства.
От Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФарма) съобщиха, че само за миналата година генеричната индустрия е създала предпоставки за спестяване на 4 милиона лева от бюджета на НЗОК за медикаменти, което е ясен знак за необходимостта от стимулирането на прогенеричната политика у нас.
По думите на Деян Денев, изпълнителен директор  на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), решение на здравната комисия означава, че отстъпки няма да бъдат постигнати за голяма част от медикаментите, което ще доведе до изваждането им от реимбурсната листа и по-високи цени за съответните продукти.
Експерти изразиха опасенията си, че поправката ще остави хиляди български пациенти без достъп до иновативни терапии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар