Translate

понеделник, 25 май 2015 г.

Комисията по здравеопазването в НС подкрепи единодушно промяната в Закона за здравното осигуряване



Възстановяването на арбитражната комисия бе подкрепено не само от управляващите и
опозицията, но и от съсловните организации, като средство за решаване на спорове, предаде БГНЕС.
В състава й ще бъде запазен паритетният принцип или равният брой представители на НЗОК, МЗ и съсловните организации. Тя ще се произнася, когато дадено лице оспори констатациите на лекаря-контрольор. В такъв случай директорът на РЗОК, в 7-дневен срок от получаване на писменото становище, ще изпраща спора за решаване в арбитражна комисия, която ще се произнася с решение в едномесечен срок от получаване на преписката. В случай че потвърди констатациите на лекаря-контрольор, следва прилагането на санкциите, предвидени в договора между РЗОК и изпълнителя на медицинска помощ. Те от своя страна ще подлежат на съдебно обжалване по реда на Административно процесуалния кодекс.
Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев определи арбитража като чудесна възможност за решаване на споровете. На същото мнение бяха и председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, представителите на Българския фармацевтичен съюз и народният представител от БСП – Лява България д-р Емил Райнов. Депутатите обаче не подкрепиха предложението на Семир Абу Мелих от ГЕРБ болниците да се санкционират при подаването на жалба от пациент, при фиктивни процедури и терапии, поискани пари под масата, некачествено лечение или отказан достъп до медицинската документация.
Преди седмици здравният министър д-р Петър Москов оцени предложението на Семир Абу Мелих като много добро и го посочи като един от плюсовете на реформите.
Все още има шанс то да бъде такова, ако се подкрепи в пленарната зала.


Няма коментари:

Публикуване на коментар