Translate

вторник, 12 май 2015 г.

Здравната култура на населението се повишава по отношение рака на кожата



В Европа всяка година се регистрират 20-100 новозаболели от рак на кожата на 100 000 души.
България не прави изключение от световната тенденция за повишаване на заболеваемостта от кожен рак. Честотата на малигнения меланом и немеланомните кожни тумори се е утроила за периода 1970 - 2010 година. Макар че на лекар ходят обикновено жените, по-засегнати от болестта са мъжете. При миналогодишната кампания "Евромеланома" в България са открити над 50 случая на ранно диагностициран меланом – един от най-злокачествените тумори. Една от причините за него са слънчевите изгаряния в детството. Но той може да се развие съвсем спонтанно дори и на необлъчвани от слънце части от тялото. Съветът на специалистите е родителите да не водят децата на плаж след 11 часа преди обяд. Слънцезащитният крем е задължителен. Той трябва да се нанася 20-30 минути преди излизане навън, а при продължително излагане на слънце през два часа.
До сега в рамките на 9-те кампании на Евромеланома (стартирала е през 1999 г. в света) у нас над 20 хил. пациенти са се възползвали от възможността за безплатни прегледи и консултации.
Специалистите съветват още всяка бенка, която променя цвета и големината си да се провери
задължително веднага, а иначе те трябва да бъдат наблюдавани поне веднъж годишно. Те изразиха удовлетворение от непрекъснатото повишаване на здравната култура на обществото, в резултат на което вече ежедневно по 1-2 пациенти се преглеждат в дерматологичните кабинети, по повод бенки, лунички и др.
Дерматолозите изнесоха данни от които стана ясно, че едва 1,8% от ОПЛ насочват пациентите си, по повод някакви кожни съмнения, към техните кабинети. 30-40% от хората сами ги търсят, а над 20% го правят благодарение на медиите. Те обаче бяха уверени, че при следващо проучване последният процент ще отбележи значително повишение.
По думите им има много лекарства, които предразполагат кожата, при излагане на слънце, към по-бързо изгаряне напр. такива са тетрациклиновите антибиотици, имунопрофена, противозачатъчните препарати и т.н.
Списъкът на медикаментите водещи до фототоксични и фотоалергични реакции е изключително дълъг, заявиха те.

Няма коментари:

Публикуване на коментар