Translate

понеделник, 25 май 2015 г.

Бъдещи моряци демонстрираха умения в оспорвано състезание



„Стани капитан” се превърна в истински празник на морето, подарък от «БМФ Порт Бургас» ЕАД

Десетки приятели на морето и на моряшката професия се събраха пред Пантеона в Морската
градина на Бургас, за да видят какви са уменията, които най-напред трябва да овладее всеки капитан. Демонстрираха ги ученици от Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола", които по забавен начин чрез оспорвано състезание показаха на любопитните зрители какво са научили до момента. Състезанието „Стани капитан” се превърна в истински празник на морето. То е подарък на морското училище от «БМФ Порт Бургас» ЕАД, които изненадаха всички състезатели и най-вече класиралите се на призовите места с впечатляващи награди.
Попътен вятър на бъдещите капитани пожела кметът на Бургас Димитър Николов. Неговия поздравителен адрес прочете Веселина Таралова, директор на Дирекция «Образование» в Община Бургас. «Бъдете горди, че се състезавате под български флаг и станете достойни капитани, защото младите хора трябва да останат в родината си, да работят за бъдещето й и да я прославят с талантите си”, призова кметът младите кандидат-капитани. 
Десет бъдещи капитани премериха уменията си в борба за призовите места в състезанието.
Под вещото и забавно ръководство на водещия – к.п.д. Венцислав Жечков учениците връзваха морски възли, хвърляха въже в цел и  се надпреварваха в най-бързо обличане на костюми за водно спасяване. Забавляваше се и публиката, която също се включи във връзването на морски възли, което носеше на успелите да го направят и подарък.
За изненада на зрителите сред състезателите имаше и момиче – бъдещ моряк. Валентина Димова обаче не успя да се класира в челната тройка, от която я деляха само няколко точки. 
Накрая компетентното жури от морски професионалисти отсече: Всички участници се представиха прекрасно, затова получават грамота и подарък – очила за плуване. Класацията по точки показа, че състезанието е било твърде оспорвано, което наложи присъждане и на утешителна награда  - дъска за плуване получи Станко Станков, останал на четвърто място.
Медали и награди – надуавема лодка, палатка със спален чувал и комплект за гмуркане получиха класиралите се на призовите три места: Тодор Торманов, Георги Атанасов и Петър Петров. 
Състезанието „Стани капитан” се превърна в истинска атракция за състезатели и публика.  През цялото време - от старта до финала грация и красота внасяха мажоретките от Гимназия с преподаване на немски език „Гьоте”.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар