Translate

понеделник, 25 май 2015 г.

Пропастта между бедните и богатите продължава да сe задълбочава



За това предупреждава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в свой доклад, цитиран от Би Би Си.
Според организацията в нейните 34 страни членки най-богатите 10% от населението получават 9,6 пъти приходите на най-бедните 10%. Подобно неравенство е сериозна заплаха за икономическия растеж на държавите. Сред членките на ОИСР са повечето държави от ЕС, както и страни като САЩ, Канада и Япония.
Основна причина за тоав явление е голямата разлика в образованието в по-голяма част от страните, което от своя страна води до по-малко ефективна работна сила. Друга причина е и т. нар. работа извън стандарта, която включва временните трудови договори и самостоятелната заетост.
Според ОИСР от средата на 90-те години повече от половината новосъздадени работни места в държавите членки са били именно такива, като домакинствата, разчитащи на подобни приходи, имат по-високи нива на бедност.
Като фактор се отбелязва и фактът, че системите за социални помощи са станали все по-неефикасни по отношение на разпределянето на средства.
Единственото място, където неравенството не нараства през последните 30 години, е Латинска Америка, съобщават още от организацията, въпреки че там нивата като цяло са високи.
"Това, което виждаме през последните 15 години е, че дори приходите на завършилите колеж са в застой. Истинският проблем е, че правилата на играта са направени за монополистите и ръководителите на корпорации", казва проф. Джо Штиглиц от Колумбийския бизнес университет, според когото проблемът не е само свързан с образованието.
"Изпълнителните директори получават заплати грубо 300 пъти повече от тези на обикновените работници – това преди беше 20 или 30 пъти повече. Никакво увеличение на производителността не може да оправдае тази смяна в относителните компенсации", допълва той.

БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар