Translate

петък, 26 юни 2015 г.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов: 2013 г. е точката на счупване на здравноосигурителния модел у нас



Това е годината, в която разходите на НЗОК са станали повече от приходите. Разходите
непрекъснато нарастват заради неефективния начин, по който се използват финансовите средства, обясни той. Най-много се увеличават средствата за болнична помощ и лекарства, а статистиката сочи, че през 2014 г. само 18% от парите за здравеопазване са отишли за други дейности, посочи д-р Москов. Като най-големи проблеми в болничната помощ здравният министър посочи прекалено големия брой на болнични легла, както и задълженията, които се трупат. Той подчерта, че здравната реформа цели пациентът да бъде поставен в центъра на здравната система и да получава комплексно лечение.
По думите му хоспитализациите са скочили с 66%, за периода 2000 – 2010 г., а парите, отделяни от НЗОК за болнична помощ, са 55% от общия бюджет на касата.
Наблюдава се тенденция за откриването на много нови болници. През миналата година има отворени повече частни болници, отколкото казина. В страната ни има повече болници и легла от повечето страни в ЕС, заяви той. Общият брой болници е 338 – 350 или 4.6 болници на 100 000 души, спрямо 2.7 средно в ЕС, а страната ни е начело по брой на хоспитализациите в ЕС. В същото време многопрофилните болници са едва 51% от всички. Според СЗО, болница с по-малко от 130 легла не е ефективна от икономическа гледна точка и не е добра за пациентите. Трите най-натоварени болници изписват по над 95 изписвания на ден. Една на всеки три болници изписва средно 5 пациента на ден. Това означава, че повечето от болниците в момента са с бутикова стойност. През 2013 година 1 от 4 българи е бил приет в болница, допълни д-р Москов и съобщи, че сектор– болнична помощ ще се преструктурира на база потребностите на пациента. Ще има ново остойностяване на клиничните пътеки, при което ще се направи рязко разграничаване на разходите – стопанските, за възнаграждения и стойността на лечението. Ще се въведе Национална здравна карта със задължителен характер и НЗОК ще избира с кого да сключва рамков договор. Също така ще се заплаща за резултат от лечението. Министърът заяви, че ще се въведе рейтингова система за болниците. Лечебните заведения ще могат да се организират в мрежи, за да осигурят комплексно лечение на пациентите. Може да се групират болници с всякаква форма на собственост. Д-р Москов даде пример с Белгия, където „с декрет“ са решили, че болници с под 150 легла няма да получават публичен ресурс.
Освен това около 20% от дейностите могат да се изнесат от болничната в доболничната помощ т.е. да се извършват в амбулаторни условия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар